Un Tourism

Svjetski turizam u prvom kvartalu ove godine skoro dostigao rekord iz 2019.

Autor: Biznis.ba
Svjetski turizam u prvom kvartalu ove godine skoro dostigao rekord iz 2019.
Foto: Unsplash

Svjetski turizam je u prvom kvartalu 2024. dostigao 97 posto nivoa iz prvog kvartala rekordne 2019. i očekuje se da će 2024. biti godina potpunog oporavka za ovu granu privrede, objavila je agencija UN za turizam (UN Tourism) sa sjedištem u Madridu.

U prvom kvartalu ove godine je zabilježeno oko 285 miliona dolazaka turista na globalnom nivou, što je za 20 posto više nego u istom tromjesečju 2023. godine.

Prema podacima agencije, najznačajniji rast turizma od januara do kraja marta 2024. je zabilježen na Bliskom istoku, pošto je u toj oblasti broj međunarodnih turističkih dolazaka porastao za 36 posto u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu i za četiri posto u odnosu na prvi kvartal 2023. godine.

Evropa, najposjećenija turistička regija svijeta, je u prvom kvartalu zabilježila 120 miliona dolazaka turista, za jedan posto više nego u prvom tromjesečju 2019. godine.

Broj posjeta Africi je u prvom kvartalu 2024. porastao za pet posto u odnosu na isti kvartal 2019. godine, a pozitivne brojke stižu i iz Sjeverne i Južne Amerike i regiona Azije i Pacifika, prenose Nezavisne novine.

Oporavak sektora turizma je veoma dobrodošla vijest za naše privrede i živote miliona ljudi, ali on nas istovremeno podsjeća na potrebu adekvatne turističke politike da bi se unaprijedili ciljevi održivosti i inkluzije, prokomentarisao je generalni sekretar UN-a za turizam Zurab Pololikashvili.