Svijet

Tajvan omogućuje ponovne posjete kineskih turista i poslovnih ljudi

Autor: Biznis.ba
Tajvan omogućuje ponovne posjete kineskih turista i poslovnih ljudi

Tajvanska vlada u četvrtak je saopćila da će od ovog mjeseca omogućiti ponovne posjete kineskih turista i poslovnih ljudi jer nastoji obnoviti razmjenu zaustavljenu pandemijom COVID-19 i pružiti maslinovu grančicu Pekingu.

Kina, koja postepeno vraća dozvolu svojim državljanima da posjete niz popularnih turističkih destinacija, uključujući Japan, tek treba da vrati Tajvan na svoju odobrenu listu.

Kina je 2019. zaustavila pojedinačne turističke dozvole za Tajvan u jeku rastućih napetosti oko otoka pod demokratskom upravom koji Peking smatra svojom teritorijom.

Tajvansko vijeće za kopnene poslove u Kini saopćilo je da će poslovnim ljudima iz Kine od ponedjeljka biti dozvoljeno da se prijave za kratkoročne posjete, kao što je prisustvo na izložbama, a od 1. septembra omogućit će Kinezima koji žive u trećim zemljama da dolaze kao turisti.

Turističke grupe iz Kine bit će ograničene na 2.000 dolazaka dnevno, ali stvarni datum otkada će to početi ovisit će o reakciji kineske vlade, dodaje se u saopćenju Vijeća.

- Nadamo se da će i kopnena strana poduzeti korake i izaći nam u susret na pola puta kako bismo olakšali promociju i implementaciju planova - navodi se.

Iz Kine nije bilo trenutne reakcije na tu objavu.

Tajvanska vlada pokušava poboljšati odnose s Kinom počevši od manje osjetljivih pitanja poput turizma, ali Kina je umjesto toga optužila Tajvan za probleme, uključujući spori nastavak direktnih letova.

Turizam nije glavni oslonac tajvanske ekonomije orijentirane na tehnologiju, ali je otok sve modernija destinacija za uglavnom azijske turiste koje privlače njegova poznata gastronomska scena, istorija i planine.

Tajvan je odredio cilj od šest miliona dolazaka turista ove godine, prenosi Reuters.

(Biznis.ba / FENA)