Giancarlo Giorgetti

Talijanski ministar: Svijet kakvog znamo ide kraju, u toku je trgovinski rat

Autor: Biznis.ba
Talijanski ministar: Svijet kakvog znamo ide kraju, u toku je trgovinski rat
Giancarlo Giorgetti

Grupa sedam najvećih svjetskih privreda G7, koja će se sljedeće sedmice sastati u Italiji, raspravljat će o riziku fragmentacije globalne trgovine nakon visokih carina koje je SAD uveo Kini, najavio je talijanski ministar privrede Giancarlo Giorgetti.

Još jedna tačka na dnevnom redu sastanka ministara finansija G7, koji će se održati 24. i 25. maja u gradu na sjeveru Italije Stresi, bit će kako iskoristiti zamrznutu imovinu zaplijenjenu Rusiji nakon što je započela rat u Ukrajini, rekao je Giorgetti.

"Američki prijedlog da se sredstva koriste za izravno finansiranje Ukrajine u ratu imao bi izuzetno ozbiljne pravne implikacije koje još treba razjasniti", rekao je Giorgetti.

"U Stresi ćemo razmatrati fragmentaciju globalne trgovine s najnovijim potezima američke vlade koja je pokazala svoje karte s vrlo teškim mjerama protiv Kine. Svijet kakvog smo poznavali bliži se kraju", rekao je Giorgetti, dodavši da je u toku trgovinski rat koji odražava geopolitičke napetosti i da Evropa tek treba odrediti svoju ulogu u scenariju koji se razvija.

Američki predsjednik Joe Biden jučer je predstavio snažno povećanje carina na niz kineskih uvezenih proizvoda, uključujući električna vozila, baterije za električna vozila (EV), čipove za računala i medicinske proizvode, u izbornoj godini s ciljem pridobivanja glasača koji njegovim privrednim mjerama daju loše ocjene.