Svijet

Tarife štete američkoj automobilskoj industriji

Autor: Biznis.ba
Tarife štete američkoj automobilskoj industriji

Evropska unija upozorila je SAD da će uvođenje tarifa na automobile i auto-dijelove nanijeti štetu njihovoj vlastitoj automobilskoj industriji i rezultovaće recipročnim mjerama trgovinskih partnera na američki izvoz u vrijednosti od 294 milijarde dolara.

U izvještaju koji je EU uputila američkom Ministarstvu trgovine prošle sedmice navodi se da su tarife na automobile i dijelove neopravdane i u ekonomskom smislu nelogične.

Ministarstvo trgovine pokrenulo je istragu 23. maja, na osnovu nacionalne bezbjednosti, prema instrukciji američkog predsjednika Donalda Trampa, koji je kritikovao u više navrata EU zbog trgovinskog viška u odnosima sa SAD. EU ima carinu od 10 odsto na američka vozila, u odnosu na 2,5 odsto carine na automobile koji ulaze u SAD.

EU je izvezla prošle godine u SAD automobile u vrijednosti od 37,4 milijardi evra, dok je u obratnom smjeru razmjena iznosila 6,2 milijarde evra.

EU navodi da je za neku robu, kao što su kamioni, američka uvozna carina veća.

Takođe, EU navodi da je blok proizveo blizu 2,9 miliona automobila u SAD, čime je podržano 120.000 radnih mjesta, odnosno 420.000 ako se računaju prodaja automobila i dijelova.

U izvještaju se ističe da uvoz nije povećan dramatično posljednjih godina i da je većinom rastao zajedno sa sveukupnim širenjem američkog tržišta automobila, te da povećanu potražnju domaći proizvođači nisu mogli da savladaju.

Biznis.ba