Svijet

Tesla otpušta sedam posto radnika

Autor: Biznis.ba
Tesla otpušta sedam posto radnika

Iz Tesle, kompanije za proizvodnju električnih automobila i solarnih panela, su u petak najavili kako planiraju da smanje broj osoblja kompanije za sedam posto.

- Put pred nama je veoma težak - napisao je suosnivač i CEO Tesle Elon Musk u emailu zaposlenicima koji je objavljen i na sajtu kompanije.

Ovim potezom iz Tesle se nadaju kako će im smanjenje broja zaposlenih pomoći u proizvodnji Modela 3 eletričnog auta.

- Tesla mora napraviti ove rezove kako bi povećali proizvodnju Modela 3 i kako bi napravili brojna poboljšanja u proizvodnji u narednim mjesecima - rekao je Musk, dodavši da ne postoji drugi način.

Iz kompanije su dalje najavili da će smanjiti broj zaposlenih na puno radno vrijeme te da će zadržati samo najneophodnije izvođače, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Musk je u oktobru na Twitteru napisao da Tesla ima 45.000 zaposlenika. Smanjenje broja zaposlenih za sedam posto bi značilo da će ovim potezom 3.150 ljudi ostati bez posla.

Akcije kompanije pale su ranije ovog mjeseca nakon što su iz kompanije smanjili cijenu automobila za 2.000 dolara i objavili podatke o prodaji u četvrtom kvartalu koji su bili lošiji od onoga što je Wall Street predviđao.

Kompanija je saopćila da je isporučila više od 245.000 električnih automobila i terenskih vozila prošle godine, gotovo isto toliko koliko je proizvela u svim prethodnim godinama zajedno. No proizvodnja Teslinih električnih automobila pala je tokom 2018. godine čime kompanija nije uspjela da postigne cilj o proizvodnji 500.000 automobila godišnje, koji su postavili prije gotovo tri godine.

Ovaj cilj je najavljen u maju 2016. a zasnovan je na narudžbama koje je kompanija dobila za njihov Model 3 eletričnog auta koji se prodaje po cijeni od 44.000 dolara te se smatra ne tako skupom opcijom za električni auto.

Biznis.ba / FENA