Svijet

Tesla prestigao Volkswagen i postao drugi najvrjedniji proizvođač auta na svijetu

Autor: Biznis.ba
Tesla prestigao Volkswagen i postao drugi najvrjedniji proizvođač auta na svijetu

Proizvođač električnih automobila Tesla registrovao je rast vrijednosti dionica koji je dovoljan da se sa drugog mjesta tržišno najvrjednijih automobilskih kompanija skine jedan Volkswagen.

Kako piše BBC, vrijednost Tesle sada je veća od 100 milijardi dolara, a cijena dionica sada je udvostručena u odnosu na oktobar kada je zabilježen i rijetko viđen kvartalni profit ove mlade ali utjecajne kompanije.

Shodno dostizanju magične cifre, kompanija bi svome direktoru Elonu Musku tokom sljedećih 10 godina mogla isplatiti 2,6 milijardi dolara.

Analitičari smatraju da je rast cijene dionica zapravo rezultat mukotrpnog rada uposlenika i menadžmenta u posljednjih nekoliko mjeseci. Između ostalog, otvorena je nova fabrika u Šangaju koja je ostvarila očekivane ciljeve proizvodnje.

Tesla je u januaru saopćio kako je u 2019. godini kupcima dostavio 367.500 automobila što je 50 posto više nego 2018. godine. Stručnjaci smatraju da će nova fabrika u Šangaju sada poslužiti kao praćka za lansiranje i plasman Teslinih električnih automobila u Kini.

Ipak, i pored rasta cijena cijena dionica, Teslina prodaja tek je zrno onoga što zarađuju vodeće automobilske kompanije.

Volkswagen je 2019. godine dostavio 11 miliona automobila, a Toyota - vodeća automobilska kompanija svijeta, prodala je devet miliona vozila svojim kupcima tokom 11 mjeseci 2019.

Tesla također nikada nije zabilježila godišnji profit, a na meti su istražitelja zbog nedavnih prijava o slučajevima požarima na baterijiama i navodnih neočekivanih ubrzanja njihovih modela.

Stvarne poslovne rezultate za 2019. godinu Tesla će obznaniti do kraja januara.

Biznis.ba