Svijet

Thyssenkrupp Nucera očekuje operativni gubitak u 2024. na osnovu početnih troškova

Autor: Biznis.ba
Thyssenkrupp Nucera očekuje operativni gubitak u 2024. na osnovu početnih troškova
Foto: X

Thyssenkrupp Nucera, koja proizvodi elektrolizatore potrebne za proizvodnju zelenog vodonika, očekuje operativni gubitak u svojoj fiskalnoj 2024. godini, navodeći početne troškove divizije za koju očekuje da će činiti većinu njenog rasta u budućnosti.

Kompanija, koja je uvrštena na jednu od najvećih evropskih IPO ove godine, saopštila je da očekuje gubitak prije kamata i poreza (EBIT) u srednjem dvocifrenom rasponu od miliona eura, u poređenju sa procjenom LSEG-a na 22,8 miliona eura (25 dolara miliona) gubitak.

EBIT će prvenstveno biti opterećen troškovima povezanim s elektrolizom alkalne vode, navodi kompanija, dijelom poslovanja koji su investitori najinteresantniji jer se može brzo povećati.

Dionice kompanije pale su za više od trećine u odnosu na najviši nivo koji je postignut dan nakon što je listirana u julu, što odražava oprezniji pristup koji su investitori zauzeli tehnologiji koja je prilično nova i ovisi o političkoj podršci.

Thyssenkrupp Nucera, koja se takmiči s norveškom Nelom (NEL.OL), britanskom ITM Power (ITM.L), francuskom McPhy Energy (MCPHY.PA) i američkom kompanijom Plug Power (PLUG.O), saopštila je da je njen unos narudžbi pao za više od pola do 613 miliona u 2022/23.

Njegov EBIT se skoro utrostručio na 23,8 miliona eura u 2022/23. godini, premašivši procjenu ankete analitičara LSEG-a od 16,5 miliona.

Elektrolizatori mogu koristiti obnovljivu energiju da odvoje vodonik od vode, a vodonik se zatim može koristiti kao alternativa fosilnim gorivima u industrijama koje se teško dekarboniziraju - što ga čini potencijalnim tržištem rasta u globalnim naporima da se smanji emisija.