Svijet

Trgovački lanci u New Yorku obavezni uvesti panik taster zbog sigurnosti

Autor: Biznis.ba
Trgovački lanci u New Yorku obavezni uvesti panik taster zbog sigurnosti
Agencije

Radnici u maloprodaji pozdravljaju novi zakon o tipkama za panik u New Yorku, ali zakonu koji je potpisala guvernerka Kathy Hochul, a koji zahtijeva niz sigurnosnih mjera za rješavanje kriminala u trgovinama, usprotivile su se ključne trgovinske grupe.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul je potpisala zakon o sigurnosti radnika u maloprodaji koji zahtijeva od trgovaca da poduzmu određene radnje kako bi promovisali sigurnost u trgovinama, uključujući mjere predostrožnosti poput boljeg osvjetljenja, adekvatnog osoblja, obuke zaposlenih i još mnogo toga.

Prema novom zakonu, kompanije sa 50 ili više zaposlenih u maloprodaji moraju da instaliraju dugmad za paniku, koje zakon definiše kao „fizičko dugme koje kada se pritisne odmah šalje lokalnu policiju na radno mjesto“.

Dugmad za paniku postavljena prije samo nedelju dana bili su od ključnog značaja za ograničavanje broja žrtava tokom pucnjave u školi u Džordžiji ove sedmice u kojoj su poginule četiri osobe, uključujući dvoje srednjoškolaca, rekli su u srijedu novinarima policija.

Prodavci su nasilni kriminal u trgovinama učinili centralnim dijelom svojih lobističkih napora na državnom i saveznom nivou. Prošle godine, David Johnston, potpredsjednik za zaštitu imovine i maloprodajne operacije u Nacionalnoj federaciji maloprodaja, rekao je članovima odbora za domovinsku sigurnost američkog Predstavničkog doma da se maloprodajni "zaposleni boje" zbog onoga što je rekao da je rastući problem često nasilnog kriminala u trgovinama .

To je potkrijepljeno drugim istraživanjima. Sindikat maloprodaje, veleprodaje i robnih kuća otkrio je da je više od 80% ispitanika u anketi njegovih članova izjavilo da su zabrinuti zbog toga što im na radno mjesto dolazi aktivni strijelac i da je gotovo dvije trećine bilo uznemiravano ili se osjećalo zastrašeno od strane kupaca. Slično, istraživanje Theatra, platforme mobilne komunikacije za radnike na prvoj liniji, pokazalo je da se 80% radnika trgovina ne osjeća zaštićeno od strane svojih poslodavaca, a da je 72% bilo loše opremljeno da odgovori na prijetnje jer njihova trgovina nema dovoljno osoblja. Međutim, nekoliko maloprodajnih organizacija, uključujući Nacionalnu federaciju maloprodaje, Udruženje lidera maloprodajne industrije i Maloprodajno vijeće države New York, usprotivilo se zakonu New Yorka, prema pismu grupacija guverneru u avgustu.

U tom pismu su pozvali na "istinski, holistički pristup sigurnosti prodavnica i zajednice", ali su rekli da su pozvali na veto na zakon zbog njegovih "specifičnih odredbi", uključujući dugmad za paniku. Skupi mandati predloženi u zakonu - uključujući postavljanje dugmadi za panik - malo će, ako ništa drugo, učiniti da se obrate recidivistima koji ulaze u radnje s namjerom da se upuste u ilegalne aktivnosti kao što su krađe i napadi", navodi se u pismu, citirajući raniju izjavu iz biroa za odnose sa javnošću njujorške policijske uprave koji je rekao da se tipke za paniku "ne preporučuju".

Walmart se navodno protivio zakonu, uključujući i zahtjev za panik tipkom, prema izjavama Dana Bartleta, izvršnog potpredsjednika za korporativne poslove maloprodajnog giganta za Reuters, u kojima je također umanjio razmjer prijetnji u trgovinama. Budući da su javni prostori, prodavnice i tržni centri podložni nasilju iz oružja, uključujući masovne pucnjave, a broj incidenata je eskalirao posljednjih decenija.

Uz tragičnu prirodu ovih događaja, trgovci se praktično suočavaju s obavezama kada se dogode, a zakoni poput novog zakona o sigurnosti maloprodaje u New Yorku i sličnih zakona nedavno usvojenih u Kaliforniji vjerovatno će povećati taj rizik, kažu stručnjaci. Što je najvažnije, novi zakon će i radnike i kupce učiniti sigurnijima, kaže predsjednik RWDSUP Stuart Appelbaum.

"Preventivne mjere koje predviđa ovaj zakon pomoći će da se zaustavi nasilje i uznemiravanje prije nego što počne, ali što je još važnije, sigurnije će pomoći radnicima da brzo dobiju pomoć u slučaju hitne situacije", rekao je u saopćenju.

“Od West Hempsteada do Buffala, sindikalni radnici pretrpjeli su teške gubitke zbog besmislene pucnjave u radnjama. Odredbe ovog zakona mogu pomoći u spašavanju života, a uz podršku guvernera Hochula i brzu implementaciju znamo da ćemo svi biti sigurniji.”