snažni rast

Trgovinska veza Kine i Rusije sve jača

Autor: Biznis.ba
Trgovinska veza Kine i Rusije sve jača
Foto: Ilustracija

Trgovinski promet Rusije i Kine je od januara do maja porastao za 2,9 posto međugodišnje, na 96,5 milijardi dolara, proizilazi iz podataka koje je danas objavila Generalna uprava carina Kine.

U navedenom periodu je Kina izvezla u Rusiju robu i usluge za 41,8 milijardi dolara, dok su ruske isporuke Kini iznosile 54,7 milijardi dolara.

Kineski izvoz u Rusiju je pao za 1,8 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je vrednost ruskog izvoza u Kinu porasla za 6,9 posto.

U maju je trgovinski promet između dve zemlje iznosio 19,8 milijardi dolara, skoro isto kao prošle godine.

Vrijednost kineskog izvoza u Rusiju je u maju iznosila 9,1 milijardu dolara, a ruske isporuke Kini su dostigle 10,7 milijardi dolara.

Rusija u Kinu izvozi prije svega energente kao što su nafta, prirodni gas i ugalj, ali i bakar i drvo, dok iz Kine uvozi prevashodno automobile, mobilne telefone, industrijsku i specijalizovanu opremu, igračke i računare, prenosi B92.

Trgovinski promet između Rusije i Kine je u 2022. godini porastao za 29,3 posto, na 190 milijardi dolara, a u 2023. za još 26,3 posto, na rekordnih 240,11 milijardi dolara.