Svijet

Trump i Juncker dogovorili se da će otkloniti napetosti u trgovini

Autor: Biznis.ba
Trump i Juncker dogovorili se da će otkloniti napetosti u trgovini
Predsjednik SAD-a Donald Trump i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker dogovorili su se da će smiriti napetosti u trgovini i započeti pregovore o uklanjanju carina i drugih zapreka u trgovini.

Ovo je vrlo velik dan za slobodnu i poštenu trgovinu, doista velik dan, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući nakon sastanka s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Odmah počinjemo pregovore, no znamo u kojem smjeru idu, rekao je Trump.

Trump je na konferenciji za medije rekao da su se u razgovorima dogovorili zajednički raditi u smjeru uklanjanja carina, necarinskih trgovinskih zapreka i subvencija za industrijske proizvode, izuzimajući pritom automobilsku industriju.

Također ćemo raditi na uklanjanju zapreka i povećanju trgovine uslugama, kemijskim, farmaceutskim, medicinskim proizvodima, kao i sojom, soja je velika stvar, rekao je, dodavši da će Europa povećati i kupnju ukapljenog prirodnog plina (LNG-a) iz SAD-a.

Trump je rekao da će razgovori riješiti i visoke carine koje je SAD uveo za čelik i aluminij iz EU-a i carine na američke proizvode koje je kao odgovor uvela Europa, javlja HRT.

Još nije poznato jesu li dvije strane ostvarile napredak u spornom pitanju mogućih carina SAD-a na uvoz automobila iz Europe, no Juncker je rekao kako su se dogovorili da neće uvoditi nove carine tijekom razgovora.

Trump je prije zaprijetio da će uvesti carine od 25 posto na uvoz automobila u SAD, što bi teško pogodilo europske proizvođače poput BMW-a i Volkswagena te japanske i južnokorejske tvrtke.

Biznis.ba