bivši predsjednik

Trump ima novu egzotičnu ekonomsku ideju

Autor: Biznis.ba
Trump ima novu egzotičnu ekonomsku ideju
Foto: X.com

Bivši predsjednik Donald Trump ostao je pri svojoj ideji da se ukine porez na dohodak i zamijeni carinama u intervjuu u petak s Joeom Roganom, voditeljem jednog od najslušanijih podcasta na svijetu.

"Jeste li upravo iznijeli ideju da se riješite poreza na dohodak i zamijenite ga carinama?" – upitao je Rogan republikanskog predsjedničkog kandidata tokom njihovog trosatnog intervjua. "Jesmo li ozbiljni u vezi s tim?"

"Da, naravno, zašto ne?" Trump je odgovorio.

“Nećemo dopustiti neprijatelju da uđe i preuzme naše poslove i tvornice i naše radnike i naše porodice, osim ako ne plate visoku cijenu. A visoka cijena su carine”, dodao je bivši predsjednik.

Centralni dio Trumpovog ekonomskog predstavljanja biračima je opsežna porezna revizija koja uključuje prijedloge za nagrizanje sistema poreza na dohodak i njegovu zamjenu tvrdokornom tarifnom politikom.

Predložio je ukidanje poreza na dohodak na napojnice, prekovremeni rad i beneficije socijalnog osiguranja, zajedno s obnavljanjem svojih smanjenja poreza iz 2017., koji bi trebali isteći 2025. Također je rekao da će razmotriti izuzeće od poreza na dohodak za vatrogasce, policajce, vojno osoblje i veterani.

Samo ukidanje poreza na dohodak od napojnica, prekovremeni rad i socijalno osiguranje koštalo bi procijenjenih 2 biliona dolara tokom 10 godina, prema nestranačkom think tanku Tax Foundation, prenosi SEEbiz.

Taj trošak samo raste s dodatkom drugih Trumpovih prijedloga za oslobađanje od poreza.

Trump svoju viziju agresivne tarifne politike vidi kao način nadoknade tih troškova.

Predložio je carinu od 20% na sav uvoz iz svih zemalja širom svijeta, s posebno visokom stopom za kineski uvoz.

No porezni stručnjaci i ekonomski analitičari ne misle da bi Trumpove carine bile odgovarajuća protuteža za uravnoteženje biliona izgubljenih ukidanjem poreza na dohodak.

"Ne bi bilo moguće podići stope carina dovoljno visoko da pokriju bilo koji iznos blizu tog iznosa [prihoda od poreza na dohodak], jer bi uvoz opao kako bi se stope carina povećale", rekao je Garrett Watson, viši politički analitičar u Tax Foundationu. CNBC početkom ovog mjeseca.

Watson je dodao da bi Trumpove carine vjerovatno generirale procijenjenih 3,8 biliona dolara prihoda tokom 10 godina u usporedbi s 33 biliona dolara koliko bi porez na dohodak pojedinaca donio u istom razdoblju.

Sve u svemu, Trumpov ukupni porezni plan, uključujući carine, povećao bi deficit za 3 triliona dolara tokom decenije.

"Matematika ne ide", rekao je Watson.

Nadalje, Trumpove carine plaćali bi američki uvoznici, što bi povećalo troškove proizvođača i moglo rezultirati višim potrošačkim cijenama, baš kad se inflacija počela hladiti.

Zapravo, te bi tarife mogle zamijeniti porez na dohodak nekom vrstom novog poreza na promet, prebacujući veći porezni teret na pojedince s niskim primanjima.

Potpredsjednica Kamala Harris prihvatila je analizu ekonomista o Trumpovim carinama kao vlastitu tačku razgovora u kampanji.

"To bi bio porez na promet za američki narod", rekla je demokratska kandidatkinja u intervjuu za MSNBC-jevu Stephanie Ruhle u septembru.