Svijet

Trump kritikovao ulaganja evropskih zemalja u NATO

Autor: Biznis.ba
Trump kritikovao ulaganja evropskih zemalja u NATO

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je kritikovao ulaganja u vojsku članica NATO-a i izjavio je da to koristi Evropi više nego Americi, otvarajući put za eventualno napeti samit s ostalim čelnicima vojnog saveza.

- Sjedinjene Države ulažu daleko više u NATO od bilo koje države članice. To nije pošteno, niti je prihvatljivo - objavio je Trump u tweetu dan prije odlaska na samit koji će se održati 11. i 12. jula u Bruxellesu.

- Iako su zemlje povećale svoja ulaganja otkako sam preuzeo predsjedničku dužnost, one moraju učiniti mnogo više - napisao je on, dodajući da NATO "donosi kudikamo veću korist Evropi nego Sjedinjenim Državama".

Trump je u više navrata kritikovao države članice NATO-a što ne ispunjavaju svoje finansijske obaveze, i pokušava da se približi ruskom čelniku Vladimiru Putinu čak i pored činjenice što su veze SAD-a s njenim zapadnim saveznicima postale zategnute.

Diplomati strahuju da bi zategnuti sastanak u Bruxellesu mogao potkopati napore u iskazivanju jedinstva saveznika suočenih s rastućom prijetnjom na istočnim obodima alijanse, dok bi se Trump trebao sastati s Putinom nekoliko dana kasnije u Helsinkiju.

Trump insistira da će biti "potpuno spreman" za samit s Putinom, navodeći da bi on mogao "čak i uspostaviti dobre odnose" s ruskim čelnikom, prenosi AFP.

Biznis.ba / FENA