Svijet

Trump najavio potpisivanje trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine

Autor: Biznis.ba
Trump najavio potpisivanje trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će Sjedinjene Američke Države i Kina, koje su bile "zarobljene" u trgovinskom sporu, vrlo brzo potpisati takozvani trgovinski sporazum, pišu američki mediji.

U nedavnim razgovorima između Prekinga i Washingtona navodno je postignut veliki napredak. Trump je o postizanju dogovora govorio na samitu američke studentske akcije Turning Point USA u West Palm Beachu na Floridi.

"Upravo smo postigli pomak u trgovinskom sporazumu i vrlo brzo ćemo ga potpisati", rekao je Trump, ne navodeći nikakve dodatne detalje o sporazuma ili vremenskom okviru u kojem se očekuje da će biti potpisan.

Američki lider dodao je da Peking već kupuje milijarde i milijarde poljoprivrednih proizvoda od američkih poljoprivrednika. Inače, poticaj Kine da ubrza kupovinu poljoprivrednih proizvoda u SAD-u bio je jedan od ključnih zahtjeva Trumpove administracije u pregovorima s Kinom

Prema sporazumu, Sjedinjene Države složile bi se smanjiti neke carine u zamjenu za što veću kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda.

Biznis.ba