Svijet

Trump pozdravio "povijesni" pakt s Kanadom i Meksikom

Autor: Biznis.ba
Trump pozdravio "povijesni" pakt s Kanadom i Meksikom
Donald Trump pozdravio je u ponedjeljak ulazak Kanade u novi trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama i Meksikom nakon što su dvije zemlje u posljednji trenutak postigle dogovor kako bi spasile trilateralni trgovinski ugovor, što predstavlja ključnu pobjedu za američkog predsjednika.

Sjedinjene Države i Kanada službeno su u nedjelju navečer potvrdile da su postigle dogovor o "novom, moderniziranom trgovinskom sporazumu", koji bi trebao zamijeniti sporazum NAFTA iz 1994.

Trump je nazvao u ponedjeljak sporazum "divnim" i "povijesnom transakcijom".

"To je važan sporazum za sve tri zemlje, rješava mnoge nedostatke i pogreške u NAFTA-i, otvara tržišta za naše farmere i tvrtke, smanjuje trgovinske barijere... i približit će sve tri velike zemlje u konkurentnosti prema ostatku svijeta", napisao je Trump na Twitteru.

U zajedničkom priopćenju dvije zemlje su objavile da će novi trgovinski pakt biti nazvan USMCA (Sporazum Sjedinjene Države-Meksiko-Kanada). Sporazum je postignut u posljednji trenutak prije isteka krajnjeg roka u ponoć po lokalnom vremenu.

"USMCA će našim radnicima, farmerima i tvrtkama osigurati moderan sporazum koji će rezultirati slobodnijim tržištem, poštenijom trgovinom i snažnijim gospodarskim rastom u našoj regiji", navodi se u zajedničkom američko-kanadskom priopćenju. "On će ojačati srednju klasu i stvoriti dobro plaćene poslove i nove prilike za gotovo pola milijarde ljudi koji Sjevernu Ameriku zovu svojim domom", dodaje se.

Američki predsjednik Donald Trump zauzeo se za promjene NAFTA-e jer je smatrao da se SAD nepošteno tretira. Razgovori su pokrenuti prije više od godinu dana, a posljednjih su mjeseci više puta bili u zastoju, SAD i Meksiko već su postigli dogovor u kolovozu. Dvije strane su objavile da će njihov bilateralni sporazum stupiti na snagu ako se do krajnjeg roka 1. listopada ne postigne sporazum s Kanadom.

Biznis.ba / Hina