Svijet

Trump: Saudijska Arabija i Rusija “poludjele” u ratu oko cijene nafte

Autor: Biznis.ba
Trump: Saudijska Arabija i Rusija “poludjele” u ratu oko cijene nafte

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da namjerava da razgovara sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i ocijenio da su Saudijska Arabija i Rusija “obje poludjele” u ratu oko cijene nafte, koji je počeo prije nego što je pandemija virusa korona smanjila globalnu potražnju za tim energentom.

“Nikada nisam mislio da ću reći da moramo da imamo povećanje cijene nafte, ali moramo. Cijene su sada previše niske, a oni se kao ludi svađaju oko distribucije i oko toga koliko barela treba da bude pušteno u prodaju”, rekao je Trump u intervjuu televiziji Fox news.

On je najavio da će sa Putinom osim o cijeni nafte razgovarati i o “velikom problemu Rusije sa pandemijom virusa korona”, prenosi Reuters.

Agencija navodi da Rusija i Saudijska Arabija preplavljuju tržište nafte, što za rezultat ima kolaps cijena koji prijeti američkoj industriji uljnih škriljaca.

Trump je napomenuo da ne želi “mrtvu industriju koja je izbrisana”.

“To je loše za njih i loše za sve. Riječ je o borbi između Saudijske Arabije i Rusije oko toga koliko barela da puste u prodaju. I obje zemlje su poludjele, poludjele su”, naveo je Trump.

Biznis.ba