Svijet

Trump: Svi koji budu poslovali s Iranom, prekinut će poslovanje s SAD-om

Autor: Biznis.ba
Trump: Svi koji budu poslovali s Iranom, prekinut će poslovanje s SAD-om
Prvi set američkih sankcija prema Iranu, koje su bile ublažene nakon postizanja nuklearnog sporazuma sa Teheranom, stupio je na snagu rano jutros na osnovu izvršne naredbe američkog predsjednika Donalda Trumpa. Trump je poručio da sve zemlje koje žele poslovati s SAD-om, trebaju prekinuti svaki vid saradnje s Iranom.

"Pozivamo sve države da poduzmu korake koji pokazuju da se iranski režim suočava sa izborom: ili da promjeni svoje prijeteće, destabilizirajuće ponašanje i reintegriše se u globalnu ekonomiju ili da nastave putem ekonomske izolacije", rekao je Trump.

On je upozorio da oni koji ne prekinu ekonomske veze sa Iranom "rizikuju teške posljedice" prema uvedenim sankcijama.

Taj set sankcija odnosi se na finansijske transakcije u dolarima, iransku automobilsku industriju, kao i kupovinu komercijalnih aviona i metala, uključujući zlato, prenosi AP.

Sankcije koje se odnose na iranski naftni sektor i centralnu banku, trebalo bi da stupe na snagu u novembru.

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u ponedjeljak izvršnu uredbu o ponovnom uvođenju brojnih sankcija Iranu, najavljujući da će američka politika nametnuti "maksimalni ekonomski pritisak" na tu zemlju.

Trump je u saopćenju naveo da je međunarodni sporazum o obustavljanju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija "strašan, jednostrani dogovor" kojim je iranska vlada zaradila novac koji koristi za raspirivanje konflikta na Bliskom istoku.

Biznis.ba / FENA