Svijet

Trump traži da Apple vrati proizvodnju u SAD

Autor: Biznis.ba
Trump traži da Apple vrati proizvodnju u SAD

Američki predsjednik Donald Trump apelovao je na kompaniju Apple da proizvodnju svojih uređaja vrati u SAD ukoliko želi da izbegne tarife na uvoz iz Kine.

U tvitu, Trump je rekao da bi kompanija trebalo da prebaci proizvodnju svojih uređaja iz Kine, gdje Apple trenutno proizvodi mnoge svoje uređaje. Komentar predsjednika je objavljen nakon što je Apple prošle nedjelje američkim zvaničnicima izjavio da će nove predložene američke tarife za Kinu značiti da će "širok opseg" Apple proizvoda, uključujući i Watch, koštati više.

Apple-ovo upozorenje je stiglo kao odgovor na planove Trampa da se potencijalno zaračunavaju tarife od 267 milijardi dolara za kinesku robu u narednim danima, što će dovesti do eskalacije trgovinskog rata između SAD i Kine.

Iako su SAD ove godine uvele tarife na uvezenu kinesku robu, potrošačka elektronika do sada nije bila pogođena. Međutim, ovo bi se moglo promijeniti sa najnovijim setom predloženih propisa.

Uz Watch, cijene AirPod slušalica i Apple HomePod zvučnika će biti pod uticajem, upozorila je kompanija Apple. Ali tokom ove žalbe nije bilo pomjena o kompanijijinim iPhone uređajima.

Pored toga što proizvodi mnoge svoje proizvode u Kini, Apple ih takođe i prodaje u toj zemlji, što bi moglo biti pod uticajem tarifa koje su nametnute u znak odmazde prema taksama koje su uvedene Americi.

U svom tvitu, Trump je rekao da bi Apple trebalo da izgradi proizvodna postrojenja u SAD-u, pa čak je i predložio da kompanija neće biti opterećena taksama ukoliko se ovo desi.

Reuters je naglasio da će se tehnološki sektor biti značajno opterećen tarifama koje predlažu SAD, jer će računarske komponente načiniti značajno skupljim.

Biznis.ba