Svijet

Trump u Davosu: SAD usred dosad neviđenog ekonomskog procvata

Autor: Biznis.ba
Trump u Davosu: SAD usred dosad neviđenog ekonomskog procvata

Sjedinjene Američke Države (SAD) nalaze se usred dosad neviđenog ekonomskog procvata, izjavio je američki predsjednik Donald Trump obraćajući se na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF), koji se održava u švicarskom gradiću.

Trump je na jubilarnom 50. WEF-u iskoristio priliku da pred ekonomskom, političkom i društvenom elitom govori o "spektakularnom" zaokretu američke ekonomije.

Prisutne je podsjetio kako je prije dvije godine pokrenut "veliki američki povratak".

"Danas s ponosom mogu reći da se SAD nalazi usred ekonomskog procvata, kakav svijet nikada prije nije vidio", rekao je američki predsjednik.

Izjavio je da je u Davosu kako bi ohrabio kompanije da investiraju u SAD.

"Amerika uspijeva. Amerika cvjeta i da, Amerika opet pobjeđuje kao nikad prije", poručio je Trump .

Američki predsjednik bi se na marginama Foruma trebao sastati s brojnim zvaničnicima, uključujući predsjednika Iraka Barhama Saliha, pakistanskog premijera Imrana Khana, predsjednicu Švicarske Simonettu Sommargu i predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Layen.

Prošle godine je Trump otkazao posjetu Davosu i nije učestvovao na Svjetskom ekonomskom forumu zbog blokade rada njemačke administracije.

Na putovanje preko okeana Trump je sinoć otputovao u jeku suđenja koje je u četvrtak u Senatu počelo za njegov opoziv. Već sutra bi u američkom Senatu trebalo početi saslušanje svjedoka u slučaju optužbi za Trumpovu zloupotrebu položaja.

Biznis.ba / AA