Svijet

Trump zaprijetio Kini novim visokim carinama, azijsko tržište i berze bilježe veliki pad

Autor: Biznis.ba
Trump zaprijetio Kini novim visokim carinama, azijsko tržište i berze bilježe veliki pad
Trump je rekao kako će carine od 10 posto biti nametnute ukoliko Kina odbije promijeniti svoju praksu. Potez je uslijedio nakon velike eskalacije spora koji prijeti da poruzrokuje trgovački rat između Kine i SAD-a.

Kina je odgovorila optužujući SAD za ucjenu te da će uskladiti sve tarife.
Trump insistira da Kina nije fer jer zarađuje od trgovačkog disbalansa sa SAD-om godinama. Prošle sedmice najavio je da će SAD podići carinu na 25 posto za 50 milijardi dolara vrijednosti kineskih proizvoda.

Peking je odgovorio kako će to pogoditi 659 američkih proizvoda u vrijednosti 50 milijardi dolara, među kojima su i poljoprivredni proizvodi, automobili i pomorski proizvodi na koje će uvesti istu visinu carine.

"Kina prijeti američkim kompanijama, radnicima i farmerima koji nisu uradili ništa pogrešno", rekao je Trump u izjavi.

Azijsko tržište je potonulo u utorak kao odgovor na posljednje vijesti. Berze su već zabilježile pad u ponedjeljak zbog straha od dubljeg pogoršanja kinesko-američkih trgovačkih odnosa.

"Ako Kina ponovo poveća tarife mi ćemo uvesti nove tarife na druge proizvode u vrijednosti od 200 milijardi dolara. Trgovački odnosni između SAD-a i Kine moraju biti pravedni", rekao je Trump.

Kineski ministar trgovine odgovorio je na to: "Ako se Sjedinjene Američke Države ponašaju neracionalno i izdaju popis, Kina nema izbora nego da poduzme sveobuhvatne mjere odgovarajućeg broja i kvaliteta i poduzme snažne protumjere", piše Klix.

Američka carina već pogađa više od 800 kineskih proizvoda u vrijednosti od 34 milijarde dolara na godišnjem nivou. Na snazi su od 6. jula. Među tim proizvodima su gume za avione, turbine i mašine za suđe.

SAD želi da Kina prekine praksu koja navodno ohrabruje transfer intelektualnog vlasništva (dizajna i proizvodnih ideja) kineskim kompanijama, poput zahtjeva koje strane firme dijele s lokalnim partnerima kako bi pristupile kineskom tržištu.

Biznis.ba