Svijet

Trump zbog blokade vlade otkazao put u Davos

Autor: Biznis.ba
Trump zbog blokade vlade otkazao put u Davos
Američki predsjednik Donald Trump otkazao je u četvrtak učešće na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu koji će se održati od 21. do 25. januara.

Poručio je da je odluku donio zbog djelimične paralize američke vlade.

“Zbog nepopustljivosti demokrata kada se radi o sigurnosti na granicama i zbog važnosti sigurnosti za našu zemlju, otkazujem svoj važni put u Davos, u Švicarskoj, na Svjetski ekonomski forum", napisao je predsjednik SAD-a na Twitteru.

Trump je u srijedu u Bijeloj kući prekinuo sastanak s demokratskim čelnicima u vezi s finansiranjem zida na meksičkoj granici i napisao na Twitteru da je sastanak održan kako bi se prekinula blokada vlade bio "potpuni gubitak vremena".

Devetnaestog dana djelimične blokade savezne vlade, uzrokovane nesporazumom oko zida, sastanak između Trumpa, čelnika demokrata u Senatu Chucka Schumera i predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi i drugih čelnika završen je bez određenih rješenja.

Trump traži da Kongres odobri 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom, ali demokrate koji imaju većinu u Predstavničkom domu tome se protive zbog čega su propali pregovori o finansiranju vlade.

Već više od dvije sedmice oko 800.000 zaposlenika savezne vlade ne prima platu.

Biznis.ba / AA