Svijet

Truss: Zapad treba 'jednom i zauvijek' prekinuti uvoz ruskog gasa i nafte

Autor: Biznis.ba
Truss: Zapad treba 'jednom i zauvijek' prekinuti uvoz ruskog gasa i nafte

Šefica britanske diplomatije izjavila je u srijedu da bi Zapad trebao poslati avione Ukrajini kako bi pomogao njenu borbu protiv ruske invazije.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss izjavila je da “sudbina Ukrajine nastavlja da balansira” i pozvala je zapadne zelje da ojačaju vojnu podršku Kijevu.

- Teško naouružanje, tenkovi, avioni – kopajmo duboko po našim zalihama, jačajmo proizvodnju – izjavila je ona u današnjem govoru u Londonu.

- Ukoliko Putin uspije, stvorit će se neizrecivi novi jad širom Evrope i bit će užasnih posljedica širom svijeta. Nikada se ponovo nećemo osjećati sigurno. Zato moramo biti dugoročno spremni i da udvostručimo našu pomoć Ukrajini – kazala je.

Truss je također pozvala na oštrije ekonomske sankcije Rusiji, tvrdeći da Zapad mora prekinuti uvoz ruske nafte i gasa “jednom i zauvijek”.

Dijelove iz njenog govora unaprijed je objavio Foreign Office.

Članice NATO-a snabdijevaju Ukrajinu vojnom opremom, među kojom su projektili i oklopna vozila, ali su nevoljne da pošalju borbene avione iz straha da bi to moglo eskalirati sukob, prenosi AP.

Biznis.ba / FENA