Svijet

Turska bi mogla biti jedna od rijetkih ekonomija koja će profitirati od koronavirusa

Autor: Biznis.ba
Turska bi mogla biti jedna od rijetkih ekonomija koja će profitirati od koronavirusa
Na osnovu procjene međunarodnih organizacija, ekonomija Kine negativno je pogođena nakon pojave fatalnog koronavirusa, a to će posljedično imati negativan efekat i na svjetsku ekonomiju.

Ekonomisti očekuju da će virus uzrokovati gubitke i poremećaje u različitim sektorima kao što su avionski saobraćaj, međunarodna trgovina, turizam…

Ipak, u međuvremenu, moguće je da će ekonomija nekih zemalja imati određene koristi od cijele situacije. Jedna od njih mogla bi biti Turska. Prema izjavi turskog ministra industrije i tehnologije Mustafe Varanka, virus ima neke pozitivne efekte na tursku ekonomiju u pogledu predstavljanja alternativne proizvodne baze za Kinu.

Kako prenose turski mediji, Varank je kazao da su dobavljači u inozemstvu počeli pokazivati više interesa za proizvođače u Turskoj.

"Naravno da ne želimo da zemlje imaju takve probleme. Međutim, u svijetu postoji ekonomija koja je u stalnom pokretu", rekao je on i dodao da će se Turska, ako taj zadatak bude pred njom, nositi s njim.

On kaže i kako je Turska zemlja koja može proizvoditi u gotovo svakom sektoru te da je u stanju povećati kapacitet kao alternativu drugim zemljama, prenosi Klix.

Biznis.ba