Svijet

Turska godišnja inflacija dosegla 73,5 posto, najviše u zadnje 24 godine

Autor: Biznis.ba
Turska godišnja inflacija dosegla 73,5 posto, najviše u zadnje 24 godine

Godišnja stopa inflacije u Turskoj skočila je na 24-godišnji maksimum od 73,5 posto u maju, ispod prognoze, ali potaknuta posljedicama rata, rastućim cijenama energenata i lirom koja je pala od decembarske krize.

Troškovi prijevoza i hrane porasli su za 108 posto odnosno 92 posto u odnosu na prošlu godinu, što odražava produbljivanje ekonomske krize za Turke koji se bore da priušte osnovne proizvode, godinu dana prije nego što se predsjednik Tayyip Erdogan suoči s teškim izborima.

Inflacija od 73,5 posto premašila je onu iz 2002. godine kada je iznosila 73,2 posto i najveća je od oktobra 1998. godine kada je godišnja inflacija iznosila 76,6 posto i Turska se borila da zaustavi decenijski rast cijena.

Prošle godine turska lira je pala 44 posto u odnosu na dolar, najviše zahvaljujući nizu neuobičajnih smanjivanja kamatnih stopa kojima je Erdogan nastojao potaći kredite i izvoz unatoč već rastućim cijenama. Zbog ovoga je lira već nekoliko godina najgora valuta od svih valuta država u razvoju, prenosi Reuters.

Biznis.ba