fitch

Turska ima ponovo povišen kreditni rejting

Autor: Biznis.ba
Turska ima ponovo povišen kreditni rejting
Foto: Pexels

Agencija za kreditni rejting Fitch podigla je u petak dugoročni rejting emitenta u stranoj valuti (IDR) Turske na BB- ​​sa B+.

Ovo je drugo povećanje turskog kreditnog rejtinga od Fitcha u šest mjeseci.

Fitch je saopštio da povećanje odražava ključne pokretače rejtinga i njihovu relativnu težinu, uključujući poboljšane vanjske rezerve, smanjene potencijalne devizne obaveze, kao i očekivanje konzistentne kombinacije politika, nižu, ali i dalje povišenu inflaciju, niže deficite tekućeg računa i još mnogo toga.

Očekuje se da će inflacija u Turskoj završiti godinu na 43%, što će rezultirati prosječnom inflacijom od 59,5% za 2024. godinu, navodi Fitch.

Agencija predviđa da će inflacija u prosjeku biti 31% sljedeće godine i 21% do kraja 2025. godine, prenosi Investitor me.

“S obzirom na i dalje visok projektovani nivo inflacije, prerano ublažavanje monetarne politike ili napuštanje trenutnog pravca politike, što nije naš osnovni scenario, moglo bi ponovo izazvati inflatorne pritiske i posljedično makrofinansijsku stabilnost i rizike platnog bilansa”, navodi se u saopštenju.

Fitch je podigao rejting Turske na “B+” sa “B” početkom marta i revidirao svoje izglede sa stabilnih na pozitivne, rekavši da taj potez “odražava povećano povjerenje u trajnost i djelotvornost” politika koje se primjenjuju od promjene nakon prošlogodišnjih majskih izbora, uključujući veće unapređenje monetarne politike nego što se očekivalo, uz smanjenje makroekonomske i eksterne ranjivosti.