Svijet

Turska lira blago ojačala prema dolaru uprkos Trumpovim izjavama

Autor: Biznis.ba
Turska lira blago ojačala prema dolaru uprkos Trumpovim izjavama

Turska lira je blago ojačala prema dolaru na jutrošnjem prigušenom trgovanju, ignorišući izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je isključio mogućnost prihvatanja bilo kakvih zahtjeva Turske u zamjenu za oslobađanje uhapšenog američkog sveštenika.

Lira se trgovala na nivou od 6,0700 lira za američki dolar u 5:00 časova po GMT-u, što je minimalni rast u odnosu na kurs od 6,0865 koji je zabilježen juče, kada je na turskim tržištima obilježen početak proslave muslimanskog praznika Kurban Bajrama koji traje do kraja nedjelje, izvještava Reuters.

Trump je rekao juče u intervjuu britanskoj agenciji da nije zabrinut da bi njegov tvrd stav mogao u krajnjoj instanci da naškodi evropskim i ekonomijama u usponu.

Smatrao je, kako kaže, da je postigao dogovor s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom kada je pomogao u ubjeđivanju izraelskih vlasti da puste jednog zatvorenog turskog državljanina, prenosi tanjug.

Trump je mislio tada da će Erdogan osloboditi američkog sveštenika Endrjua Bransona koji je optužen za umješanost u zavjeru protiv turskog predsjednika u neuspjelom puču u Turskoj 2016. godine. Branson je odbacio te optužbe.

- Mislim da je veoma tužno to što radi Turska. Mislim da prave strašnu grešku. Neće biti ustupaka - poručio je Trump.

Turski zvaničnici nisu komentarisali Trumpove primjedbe u obraćanjima poslije molitve kojom je obilježen početak praznovanja Kurban Bajrama, navodi Reuters.

Erdogan je u ponedjeljak apelovao na vjerska i patriotska osjećanja Turaka uoči ovog muslimanskog praznika, obećavši da kriza koja je pogodila liru neće zemlju "baciti na koljena".

Biznis.ba