Svijet

Turska lira doživjela novi rekordni pad prema dolaru

Autor: Biznis.ba
Turska lira doživjela novi rekordni pad prema dolaru

Turska Centralna banka u četvrtak je ponovo smanjila ključnu kamatnu stopu uprkos naglom rastu potrošačkih cijena koji je otežao stanovništvu da kupuje hranu i osnovne životne namirnice, obarajući vrijednost nacionalne vaalute na rekoedno nisku vrijednost prema američkom dolaru.

Komisija za monetarnu politiku Centralne banke saopćila je da je smanjila kamtnu stopu s 15 na 14 posto, iako je stopa inflacije 21 posto, sudeći po zvaničnim podacima.

Današnji potez u skladu je s politikom ptredsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji insistira na niskim kamatnim stopama jačanju rasta, izvozu i ulaganjima, uoči izbora za godinu i po dana.

Centralna banka sada je smanjila kamatnu stopu za pet posto od septembra, nasuprot uvriježenoj ekonomskoj politici podizanja kamatnih stopa kako bi se ublažila visoka inflacija. Erdogan tvrdi da visoke kamatne stope stvaraju inflaciju i proglasio se “neprijateljem” visokih troškova kreditiranja.

Turska lira dostigla je istorijski pad od 15,28 lira za dolar u četvrtak ujutro, u jeku očekivanja novih rezova kamatnih stopa i nastavila je da gubi na vrijednosti.

Turska valuta izgubila je otprilike polovinu svoje vrijednosti od početka godine, prenosi AP.

Biznis.ba / FENA