Svijet

Turska predstavila prvi domaći automobil, provozao ga i predsjednik Erdogan

Autor: Biznis.ba
Turska predstavila prvi domaći automobil, provozao ga i predsjednik Erdogan

Informacije o prvom turskom domaćem automobilu otkrivene su danas i to samo nekoliko sati prije nego što će prototip ovog vozila biti predstavljen široj javnosti. Turska vlada je najavila sveobuhvatne poticaje za podršku ovom projektu.

Turska automobilska grupacija Joint Venture Group Inc. ili TOGG sastoji se od pet kompanija i planira osnovati fabriku u proizvodnom centru Bursa. Investicija od 22 milijarde lira (3,7 milijardi dolara) omogućit će proizvodnju pet modela i ukupnu proizvodnju od 175.000 vozila godišnje.

Foto: Twitter Foto: Twitter

Prvo vozilo C-SUV bit će predstavljeno 2022. godine, navodi se na stranici TOGG-a. Posljednjih nekoliko dana grupacija je na svojoj Twitter stranici otkrivala pojedine vizualne informacije o modelu koji su dizajnirali Italijani iz kompanije Pininfarina SpA, objavio je časopis Dunya 11. decembra.

Foto: Twitter Foto: Twitter

Očekuje se da će projekt doprinijeti 50 milijardi dolara turskoj ekonomiji za 15 godina nakon što vozilo bude predstavljeno 2022. godine, izjavio je Mehmet Gurcan Karakas, glavni izvršni direktor konzorcija.

Foto: Twitter Foto: Twitter

Investitori su dužni osigurati najmanje 3,5 milijardi lira u gotovini kao kapital do kraja 2023. godine, piše Bloomberg.

Foto: Twitter Foto: Twitter

Čast da među prvima provoza ovaj automobil imao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon što je automobil izložen u sjeverozapadnom gradu Gebze, blizu Istanbula.

Biznis.ba