S normalizacijom odnosa sa Saudijskom Arabijom, trgovinske aktivnosti između dviju zemalja nastavljaju se poboljšavati.

U okviru prošlomjesečne posjete predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana Saudijskoj Arabiji, potpisano je pet novih memoranduma o razumijevanju između delegacija Turkiye i Saudijske Arabije.

Potpisani su "Plan provedbe saradnje u područjima sposobnosti, odbrambene industrije, istraživanja i razvoja", dva kupoprodajna ugovora između Saudijskog ministarstva odbrane i turske kompanije Baykar, "Saradnja na području poticanja direktnih ulaganja" te drugi sporazumi iz područja medija i energetike.

Memorandum o razumijevanju između Republike Turkiye i Kraljevine Saudijske Arabije o saradnji na području promoviranja direktnih ulaganja bio je među značajnim sporazumima te posjete.

U okviru Sporazuma o izvozu i saradnji potpisanog između Baykara i Ministarstva odbrane Saudijske Arabije, Bayraktar AKINCI TIHA (jurišna bespilotna letjelica) će ući u inventar Komande zračnih i pomorskih snaga Kraljevine Saudijske Arabije.

Prema podacima koje je novinar Anadolu sakupio na osnovu podataka Skupštine turskih izvoznika (TIM), izvoz Turkiye je u sedam mjeseci ove godine smanjen za 0,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, te je pao na 143 milijarde 434 miliona dolara.

Turski izvoz u Saudijsku Arabiju porastao je za 630 posto i dosegnuo milijardu i 256 miliona dolara. Tako je Saudijska Arabija postala 25. zemlja u koju Turkiye najviše izvozi. Saudijska Arabija ujedno je i druga zemlja u koju Turkiye vrijednosno najviše izvozi.

Osim toga, Turkiye je u istom razdoblju najviše povećala izvoz u Rusiju, s povećanjem od 2 milijarde 393 miliona dolara. U sedam mjeseci ove godine u Rusiju je izvezeno 5,57 milijardi dolara.

Sektor tepiha najviše je izvozio u Saudijsku Arabiju sa 173,86 miliona dolara.

Slijede ga sektori hemikalija i proizvoda (129,95 miliona dolara), žitarica, mahunarki i proizvoda (124,63 miliona dolara), mašina i dodataka (98,17 miliona dolara), konfekcije i odjeće (95,95 miliona dolara).

Sektor tepiha zabilježio je povećanje izvoza u Saudijsku Arabiju od 168,43 miliona dolara u sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prethodne.

Biznis.ba