Svijet

Twitter prijeti tužbom Zuckerbergu zbog Threadsa

Autor: Biznis.ba
Twitter prijeti tužbom Zuckerbergu zbog Threadsa

Twitter je zaprijetio da će tužiti Metu zbog njihove nove aplikacije Threads, koju je Mark Zuckerberg otvoreno proglasio konkurentskom, a u Twitteru tvrde da je Meta prekršila prava intelektualnog vlasništva.

U pismu izvršnom direktoru Marku Zuckerbergu, koje je prvo objavila novinska kuća Semafor, odvjetnik Twittera rekao je da je kompanija 'ozbiljno zabrinuta da je Meta Platforms (Meta) uključena u sistemsko, namjerno i nezakonito prisvajanje Twitterovih poslovnih tajni i drugog intelektualnog vlasništva '.

'Twitter namjerava strogo provoditi svoja prava intelektualnog vlasništva i zahtijeva da Meta odmah poduzme korake kako bi prestala koristiti bilo kakve poslovne tajne Twittera ili druge vrlo povjerljive informacije', napisao je Alex Spiro u pismu.

Meta je u srijedu lansirala Threads, aplikaciju koja je trebala konkurirati Twitteru, i dobila uglavnom pozitivne kitike.

Kompanija je rekla da je Threads prikupio 30 miliona korisnika u manje od 24 sata nakon lansiranja, što ga očito čini najbrže preuzimanom aplikacijom ikada.

Twitter tvrdi da je Meta zaposlila desetke bivših Twitterovih zaposlenika u protekloj godini, od kojih su neki 'imali i nastavljaju imati pristup Twitterovim poslovnim tajnama i drugim visoko povjerljivim informacijama'.

'S tim znanjem, Meta je namjerno ovim zaposlenicima zadala da u roku od nekoliko mjeseci razviju Metinu kopiju 'Threads' aplikacije s posebnom namjerom da koriste Twitterove poslovne tajne i drugo intelektualno vlasništvo kako bi ubrzali razvoj Metine konkurentske aplikacije, kršeći i državni i savezni zakon, kao i stalne obveze tih zaposlenika prema Twitteru', stoji u pismu.

'Konkurencija je u redu, varanje nije', tvitao je Musk u četvrtak.

Kao odgovor na pismo, Metin direktor komunikacija, Andy Stone, objavio je na Threads da u timu nema inženjera koji su radili na Twitteru.

Nije jasno kakve dokaze Twitter ima da bivši zaposlenici koji sada rade u Meti i dalje imaju pristup Twitterovom intelektualnom vlasništvu ili poslovnim tajnama.

(Biznis.ba)