Washington

U Americi pada nezaposlenost, plate rastu, sve više novih poslova

Autor: Biznis.ba
U Americi pada nezaposlenost, plate rastu, sve više novih poslova
Radnica / Ilustracija

Zapošljavanje u SAD-u blago je ubrzalo u novembru, predvođeno sektorom zdravstva i državnim službama, no zadržalo se ispod prosjeka u prethodnih 12 mjeseci, izvijestilo je u petak ministarstvo rada.

U novembru je u najvećoj svjetskoj privredi neto otvoreno 199 hiljada novih radnih mjesta, nakon 150 hiljada u oktobru i revidirane 262 hiljade u septembru.

Novi podaci pokazuju da je u prethodna dva mjeseca neto otvoreno 35 hiljada manje radnih mjesta no što su pokazivale dosadašnje procjene ministarstva. Podatak za novembar niži je od mjesečnog prosjeka u prethodnih 12 mjeseci koji je iznosio 240 hiljada novozaposlenih, ali je u skladu s rastom zaposlenih posljednjih mjeseci, navode u ministarstvu.

Najviše novih radnih mjesta otvoreno je u novembru u zdravstvu i u državnim službama. Više su zapošljavali i poslodavci u sektoru industrije. U zdravstvu je broj zaposlenih uvećan za 77 hiljada, što je više od prosječne 54 hiljada mjesečno tokom prethodnih 12 mjeseci.

Privatni sektor neto je otvorio 150 hiljada novih radnih mjesta, a državni 49 hiljada, pokazuju podaci ministarstva. Zapošljavanje u državnim službama bilo je u skladu s mjesečnim prosjekom u prethodnih 12 mjeseci koji je iznosio 55 hiljada novozaposlenih, navode u ministarstvu.

U industriji je neto otvoreno 28 hilajda radnih mjesta, odražavajući povećanje broja zaposlenih u industriji motornih vozila i dijelova za 30 hiljada jer su se radnici vratili na posao nakon štrajka. Broj zaposlenih smanjen je pak u maloprodaji, za 38 hiljada u odnosu na mjesec ranije, a najviše su radnika, njih 19 hiljada, otpustile robne kuće.

Stopa nezaposlenosti smanjena je za 0.2-postotna boda u odnosu na oktobar, na 3.7 posto, uz približno 6.3 miliona nezaposlenih. Prosječna plaća po satu porasla je za 0.4 posto u odnosu na oktobar, na 34.10 dolara. U odnosu na isti mjesec prošle godine uvećana je za četiri posto.