Svijet

U Japanu porasla potražnja za starijim iPhoneima

Autor: Biznis.ba
U Japanu porasla potražnja za starijim iPhoneima

Već i vrapci na grani znaju da je Apple prošloga mjeseca lansirao iPhone 15 liniju, a ona nudi dvije veličine zaslona, od 6.1 inča i 6.7 inča. Ali, po dolasku ove nove linije u Japanu je skočila potražnja za mini verzijama iPhonea 12 i iPhonea 13, sudeći po novom izvještaju.

U sedmici nakon lansiranja iPhonea 15, 22. septembra, kupci su brzo potražili iPhone mini telefone u online trgovini rabljenih telefona Nicosuma, jer više nisu bili dostupni u Apple trgovinama u Japanu. Prodaja oba modela udvostručila se u usporedbi s prethodnom sedmicom, piše Nikkei Asia.

Lako je moguće da je Apple zapravo sam izazvao ovo povećano zanimanje za te mini verzije uređaja jer ih je maknuo iz svoje trgovine u Japanu po dolasku nove linije. No, zbog toga se i sve više ljudi u Japanu, izgleda, okreće rabljenim iPhone (mini) telefonima.

"Rabljeni pametni telefoni sada su glavna opcija za ljude koji žele seriju iPhone mini", rekao je Masatoshi Ohno, voditelj odjela za potrošače koji upravlja web mjestom za online kupnju Nicosuma.

Kako ističe Nikkei Asia, pristupačnije cijene koje dolaze s rabljenim telefonima još su jedan uzročnik koji potiče prodaju Appleovog manjeg iPhonea na tom tržištu. Najpovoljniji iPhone 15, na primjer, dolazi sa 128 GB pohrane i u Japanu košta 124.800 jena (oko 787 eura), dok se rabljeni iPhone 12 mini, iako s upola manjom pohranom od 64 GB, može kupiti za samo 40.000 jena (oko 252 eura) te iPhone 13 sa 128 GB za 70.000 jena (oko 441 euro), piše Index.hr.

Apple ni u liniji iPhone 14 ni u novoj liniji nije imao mini opciju. Prema glasinama nema planova za oživljavanjem mini verzija iPhonea. Očekuje se da će "najmanji" uređaj na kojem rade biti iPhone 16 i četvrta generacije iPhonea SE, koji će imati zaslone od 6.1 inča.

Prema pisanju Mac Rumors stranice, očekuje se da će neki budući uređaji kao što su ‌iPhone 16‌ Pro i ‌iPhone 16‌ Pro Max postati još veći i imati zaslone od 6.3 odnosno 6.9 inča.

(Biznis.ba)