Svijet

U narednih 100 dana realizacija projekata vrijednih skoro 4,49 milijardi dolara

Autor: Biznis.ba
U narednih 100 dana realizacija projekata vrijednih skoro 4,49 milijardi dolara

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako će u narednih sto dana turska vlast realizirati više od 450 projekata ukupne vrijednosti od skoro 4,49 milijardi dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se obratio javnosti na skupu u Narodnom kulturnom i kongresnom centru Bestepe i predstavio plan njegovog kabineta i 16 ministarstava za predstojećih 100 dana.

Obraćanje je Erdogan počeo izražavanjem sućuti porodicama stradalih u jutrošnjoj željezničkoj nesreći u kojoj je život izgubilo devet, a povrijeđeno 47 osoba.

“Svi detalji o nesreći su predmet istrage i svi odgovorni će biti otkriveni i procesuirani. Nadležni će učiniti sve potrebno“, kazao je Erdogan i dodao da su do sada uhapšene tri osobe.

Turski predsjednik Erdogan je također podnio izvještaj o realizaciji plana u prvih 100 dana mandata.

“Uprkos mnogim problemima s kojim smo suočeni, u prvih 100 dana mandata smo uspjeli realizirati 97 posto stavki iz programa“, kazao je Erdogan.

On je kazao da je od 400 stavki iz programa prvih sto dana mandata u potpunosti realizirano njih 340.

Ističući kako su neki krugovi moći vrebali šansu da kratkotrajne turbulencije iskoriste za ugrožavanje vlasti, Erdogan je kazao da su institucije te zemlje uspjele da se odupru svim napadima, a u prvom redu onim na bazi inflacije, valute i kamata.

“Jasno smo pokazali da nećemo dozvoliti uspjeh onima koji su spremni da za vlastite interese ugroze brod Turske na kojem je 81 milion ljudi“, kazao je Erdogan.

On je najavio skoro kompletiranje i početak implementacije petogodišnjeg programa ureda predsjednika Turske za koji je kazao da će biti mapa puta progresa te zemlje.

“Na sve univerzitete ćemo uvesti karijerne centre kako bismo pomogli našim mladima na budućem putu zaposlenja“, kazao je Erdogan.

Najavio je i objavljivanje tendera za hiljadu novih rudničkih zona.

Na međunarodnom planu je najavio nove mjere borbe protiv terorističke organizacije FETO, a posebno one koje se odnose na neutralizaciju izvora finansiranja organizacije u svijetu.

“Počet ćemo i izgradnju gasovodne mreže na teritoriji Turske u okviru Turskog toka. To ćemo završiti do kraja naredne godine“, kazao je Erdogan.

Ističući kako je otvorena prva faza Aerodroma Istanbul, Erdogan je kazao da je to još jedan projekt kojim se Turska ponosi te je otkrio plan svakog od ukupno 16 turskih ministarstava za narednih 100 dana.

Biznis.ba / AA