izvještaj

U SAD-u godišnja stopa inflaicja najniže od početka 2021.

Autor: Biznis.ba
U SAD-u godišnja stopa inflaicja najniže od početka 2021.
Foto: Unsplash

Inflacija je u augustu pala na najnižu razinu od februara 2021., prema izvještaju Ministarstva rada objavljenom u srijedu, koje postavlja temelje za očekivano smanjenje stope od četvrtine postotnog boda od strane Federalnih rezervi za sedam dana.

Indeks potrošačkih cijena, široka mjera troškova dobara i usluga u američkoj ekonomiji, porastao je za 0,2% u mjesecu, u skladu s konsenzusom Dow Jonesa, izvijestio je Zavod za statistiku rada.

Time je 12-mjesečna stopa inflacije iznosila 2,5%, što je pad od 0,4 postotna boda u odnosu na julsku razinu, malo ispod procjene od 2,6% i na najnižoj razini u 3 i pol godine.

Međutim, temeljni CPI, koji isključuje nestabilne cijene hrane i energije, porastao je za 0,3% u mjesecu, nešto više od procijenjenih 0,2%. 12-mjesečna stopa temeljne inflacije zadržala se na 3,2%, u skladu s predviđanjima.

Iako su brojke pokazale da se inflacija polako nastavila smanjivati, troškovi vezani uz stanovanje i dalje predstavljaju problem. Komponenta skloništa u CPI-u, koja ima oko jednu trećinu pondera u indeksu, porasla je za 0,5%, što predstavlja veći dio povećanja mjerenja svih stavki. Indeks skloništa porastao je 5,2% u odnosu na prethodnu godinu.

Cijene hrane porasle su samo 0,1%, dok su cijene energije pale 0,8%, prenosi SEEbiz.

Drugdje u izvještaju cijene polovnih vozila pale su za 1%, usluge medicinske skrbi pale su za 0,1%, a cijene odjeće porasle su za 0,3%.

Dionice su pale nakon izvješća, iako su prinosi državnih obveznica porasli.

Na tržištu terminskih ugovora federalnih fondova, trgovci procjenjuju 85% šanse da će Savezni odbor za otvoreno tržište odobriti smanjenje kamatne stope za četvrtinu postotnog boda ili 25 baznih bodova kada njegov sastanak završi 18. septembra, prema mjeri FedWatch grupe CME .

“Ovo nije CPI izvještaj koje je tržište željelo vidjeti. Budući da je temeljna inflacija veća od očekivane, Fedov put do smanjenja od 50 baznih bodova postao je kompliciraniji”, rekla je Seema Shah, glavna globalna strateginja u Principal Asset Managementu.