Cijena čokolade raste širom svijeta zbog poskupljenja glavne sirovine za njenu proizvodnju, ali to je posljedica, a ne uzrok. Nekoliko faktora je u igri, ali glavni razlog jeste povećanje globalnih cijena kakaa koje su rasle u posljednje tri godine i 2024. godini i dostigle najviši nivo u proteklih 46 godina.
Statističari su izračunali prosječno povećanje cene čokolade u maju od 14 posto, u odnosu na maj prošle godine.
Samo ove godine čokolada je poskupjela sedam posto, a od 2017. godine više od 63 posto.
Treba imati u vidu i da su područja zapadne Afrike koja se bave proizvodnjom kakaa najveća u svijetu, a da su vremenski obrasci El Ninja koji negdje donose dugotrajnu sušu, a negdje obilnu kišu, negativno utjecali na te oblasti.
Utjecaj na cijene imaju i bolesti usjevi, ali i geopolitičke tenzije zbog rata Rusije protiv Ukrajine koji utječu na tržište đubriva.
El Ninjo je prouzrokovao suvo vreme u zapadnoj Africi i doprineo problemima na plantažama, kao što je virusna bolest izdanaka.
Nedostatak kakao zrna doveo je ove godine skoro do zatvaranja fabrika za preradu u Obali Slonovače i Gani.
Ove dvije zemlje daju 60 posto svetske proizvodnje, prenosi Nova ekonomija.
Iako su prinosi smanjeni, globalna potražnja raste. To je stvorilo globalnu neravnotežu ponude i tražnje i rezultiralo mnogo višim cijenama.
Tržišni stručnjaci predviđaju da će globalnoj nestašici kakaa uskoro doći kraj.
Oporavak proizvodnje kakaa u najvećim svjetskim uzgajalištima trebalo bi da stavi tačku na tu ogromnu nestašicu, prema brokeru robe Marek Group.
Ta grupa očekuje da će proizvodnja kakaa premašiti potražnju u predstojećoj sezoni 2024-25 koja počinje u oktobru.
To bi označilo prvu godinu suficita poslije tri uzastopne sezone deficita.
Očekivani bolji vremenski uslovi u zapadnoj Africi također će se pozitivno odraziti na proizvodnju kakaa.
Bloomberg je primetio da je vlažnije vrijeme u zapadnoj Africi već pomoglo da se cijene kakaa ranije ove godine spuste sa historijskih maksimuma .