uslijed suše

U Vijetnamu skuplja kafa

Autor: Biznis.ba
U Vijetnamu skuplja kafa
Foto: Unsplash

Vijetnam, koji je drugi najveći proizvođač kafe na svijetu, pogođen je jakom sušom, što je dovelo do zabrinutosti za povećanje cijena espressa i instant kafe.

Vijetnamska merkantilna berza (MVKS) očekuje pad proizvodnje kafe između 10 i 16 odsto, zbog ekstremne vrućine koja je pogodila zemlju između marta i početka maja, rekao je zvaničnik regiona Centralno gorje Ngujen Ngok Kvin.

Iako se vrijeme poboljšalo u posljednjih nekoliko sedmica, ostaje nejasno da li će to pomoći da se poveća proizvodnja i snize cijene zrna robuste, sorte koja se najčešće nalazi u espressu i instant kafi, čiji je Vijetnam najveći svjetski proizvođač.

Vijetnamski uzgajivači su blagovremeno intervenisali biopesticidima protiv buba koje su zbog ekstremnih vremenskih uslova bile brojnije nego inače, što je pomoglo u održavanju nivoa proizvodnje, prenosi Reuters.

Rekordne veleprodajne cijene su do sada imale ograničen utjecaj na potrošačke cijene, pri čemu je inflacija kafe u aprilu porasla za samo 1,6 posto u Evropskoj uniji, prema posljednjim podacima Eurostata.

Visoke veleprodajne cijene potencijalno mogu ostati nepromijenjene, budući da potražnja za robustom raste na globalnom nivou, dok farmeri koriste stanje tržišta.