traje do 20. aprila

U Washingtonu počinje proljetni sastanak MMF-a i Svjetske banke

Autor: Biznis.ba
U Washingtonu počinje proljetni sastanak MMF-a i Svjetske banke
Foto: Arhiv

Proljetni sastanak Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, koji će trajati do 20. aprila, počinje u ponedjeljak u Washingtonu.

Sastanak će početi Globalnim parlamentarnim forumom, a na jednom od uvodnih sastanaka učestvovat će i direktorica MMF-a Kristalina Georgieva, objavio je MMF.

Ministri finansija, centralni bankari i kreatori politike će u Washingtonu razgovarati o najurgentnijim pitanjima svjetske ekonomije i utjecaju ratova, prije svega u Ukrajini i Gazi, na finansijsku stabilnost u svijetu.

Skup u Washingtonu okupit će guvernere centralnih banaka, ministre finansija i razvoja, članove parlamenta, rukovodioce privatnog sektora, predstavnike organizacija civilnog društva i akademike kako bi razgovarali o pitanjima od globalnog značaja.

Diskutirat će se o svjetskoj ekonomskoj perspektivi, iskorjenjivanju siromaštva, ekonomskom razvoju i efikasnosti pomoći, prenosi Fena.

Glavni ministarski sastanci i događaji bit će održani od 17. do 19. aprila, navedeno je na web-stranici MMF-a.

MMF će 16. aprila objaviti Svjetske ekonomske izglede, publikaciju koju pruža sveobuhvatnu analizu globalne ekonomske situacije.

Analizu će predstaviti glavni ekonomista MMF-a Pierre-Olivier Gourinchas.

Ova publikacija, koja se koristi kao dokumentacija za sastanke Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta, objavljuje se dva puta godišnje, obično u aprilu i oktobru.