Svijet

Udružili se Volkswagen i Ford na globalnom nivou

Autor: Biznis.ba
Udružili se Volkswagen i Ford na globalnom nivou
Njemački Volkswagen i američki Ford saopštili su danas da uspostavljaju globalno savezništvo u kojem će zajedno razvijati prozivodnju komercijalnih kombija i pikapova srednje veličine, te da istovremeno istražuju mogućnosti šire saradnje na elektičnim i autonomnim vozilima.

Glavni izvršni direktor VW-a Herbert Diess i generalni direktor Forda Jim Hackett naveli su u saopštenju da bi prva zajednički proizvedena vozila mogla da budu lansirana na tržište već 2022. godine, te da će ovo povezivanje značiti i veće profite za obe kompanije od 2023. godine, javlja agencija AP.

Ford bi proizvodio pikapove srednje veličine, što je jedno od uporišta njegovih poslovnih aktivnosti, kao i veće kombije, dok bi VW razvijao i pravio "karavan" vozila za gradsku vožnju.

Dvije kompanije su takođe potpisale memorandum o razumijevanju o razmatranju saradnje na električnim i autonomnim automobilima i spremne su da razmotre dodatne projekte, ali kao samostalni privredni subjekti bez međusobnog ulaženja u vlasništvo jedni drugih, dodaje američka agencija.

Biznis.ba