Komplikacije zbog sankcija

Ujedinjene nacije otvorile račun u ruskoj banci za potrebe programa klimatskog finansiranja

Autor: Biznis.ba
Ujedinjene nacije otvorile račun u ruskoj banci za potrebe programa klimatskog finansiranja
Sovcombank / Ilustracija

Ujedinjene nacije su saopćile da su otvorile račun u ruskoj banci 2022. jer su zapadne sankcije zakomplikovale korištenje normalnih kanala plaćanja i od tada su primile članarinu od tri ruske banke za program UN-a za klimatsko finansiranje.

Sovcombank, jedna od 13 najvažnijih kreditnih institucija Rusije prema centralnoj banci, u ponedjeljak je saopćila da su UN otvorile račun kod neotkrivenog, nesankcionisanog ruskog zajmodavca, kako bi se omogućile transakcije u rubijama, piše Reuters.

"Postojao je ruski bankovni račun koji je otvorio Sekretarijat UN, u skladu sa našom politikom da pomognemo svim državama članicama da uplate svoje procijenjene doprinose, jer u suprotnom gube pravo glasa", rekao je glasnogovornik UN-a.

"Otvaranje računa je bilo neophodno, jer su drugi normalni kanali plaćanja imali izazove koji su proizašli iz sankcija", rekao je portparol, a bankovni račun se koristio za primanje procijenjenih i dobrovoljnih priloga U.N.

Zapadne zemlje uvele su sveobuhvatne sankcije ruskom finansijskom sistemu nakon što je pokrenula ono što Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini u februaru 2022.

U 2022. Ured za kontrolu strane imovine američkog trezora (OFAC) stavio je Sovcombanku na svoju listu posebno određenih državljana (SDN), efektivno je izbacivši iz finansijskog sistema SAD-a, zabranivši trgovinu sa Amerikancima i zamrznuvši njenu američku imovinu.

Banka sada traži licencu američkog Trezora za plaćanje članarine za Finansijsku inicijativu Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP FI), testirajući vode u Washingtonu za posebna izuzeća za određene transakcije ruskih banaka.

Glasnogovornik UNEP-a rekao je da je primljeno 114.000 dolara članarine od tri ruske banke koje su dio UNEP-a.

Zahtjev za licencu Sovcombanke za OFAC je još uvijek na čekanju.