Svijet

Ukrajina bi mogla zatražiti međunarodnu arbitražu oko ograničenja na izvoz žita

Autor: Biznis.ba
Ukrajina bi mogla zatražiti međunarodnu arbitražu oko ograničenja na izvoz žita

Ukrajina je upozorila u utorak da bi mogla zatražiti međunarodnu arbitražu oko ograničenja na izvoz svog žita, nakon što je Poljska saopćila da će nastaviti blokirati domaći uvoz ukrajinskog žita čak i ako Bruxelles ukine zabranu.

Ograničenja koja je Evropska unija uvela u maju omogućila su Poljskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj da zabrane domaću prodaju ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta, dok su dozvolili tranzit takvog tereta za izvoz u druge zemlje.

Restrikcije, koje su osmišljene kako bi se olakšalo prekomjerno snabdijevanje, ističu u petak. Poljska, koja održava parlamentarne izbore 15. oktobra i tvrdi da jeftinije ukrajinsko žito čini domaću proizvodnju neisplativom, saopćila je da neće ukinuti zabranu čak i ako EU ove sedmice ne produži aranžman.

- Nemamo namjeru da naudimo poljskim poljoprivrednicima. Veoma cijenimo podršku poljskog naroda i poljskih porodica! - piše Ukrajinski premijer Denis Šmihal na društvenoj medijskoj platformi X.

- U slučaju kršenja zakona o trgovini u interesu političkog populizma prije izbora, Ukrajina će, međutim, biti prinuđena obratiti se arbitraži Svjetske trgovinske organizacije - dodao je.

Šmihalovi komentari najnovije su izjave iz Kijeva koje pozivaju na ukidanje ograničenja dok Rusija ratuje protiv Ukrajine i na nesmetan izvoz svih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u EU.

Pet centralnoevropskih zemalja želi da se zabrana EU produži najmanje do kraja godine. Poljska vlada pod pritiskom je domaćih poljoprivrednika da bude čvrsta kako se približavaju izbori idućeg mjeseca.

- Nećemo otvoriti granice za ukrajinsko žito! Embargo ostaje - piše premijer Mateusz Morawiecki na plarformi X.

U slučaju da Evropska komisija ne produži zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine nakon 15. septembra, Poljska će uvesti takvu zabranu na domaćem nivou – saopćila je poljska vlada.

Održavanje izvoza žitarica važno je za Ukrajinu, posebno otkako je Rusija u julu napustila dogovor koji je Kijevu omogućio da sigurno isporučuje žito preko Crnog mora.

Ukrajina će ukupno moći da izveze pedesetak miliona metričkih tona poljoprivrednih proizvoda u sezoni juli-juni 2023/24., saopćila je vlada.

Prije rata zemlje istočne Evrope nisu bile među glavnim uvoznicima ukrajinskog žita, ali je izvoz ukrajinskih žitarica i uljarica u Poljsku i Rumuniju naglo porastao prošle godine, pokazuju podaci ukrajinske carine, prenosi Reuters.

(FENA)