dogovor prije samita g7

Ukrajina dobija kredit od 50 mlrd dolara od zamrznute ruske imovine

Autor: Biznis.ba
Ukrajina dobija kredit od 50 mlrd dolara od zamrznute ruske imovine
Foto: Unsplash

Članice G7 postigle su dogovor da posude Ukrajini 50 milijardi dolara koristeći zamrznutu rusku imovinu kao kolateral, izvijestila je agencija AP pozivajući se na službene izvore.

Diplomati su potvrdili dogovor postignut uoči summita G7 danas u Italiji, koji okuplja Kanadu, Italiju, Japan, Francusku, Njemačku, Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države.

Evropski dužnosnici oklijevali su zaplijeniti imovinu, zabrinuti za pravnu i finansijsku stabilnost. Plan predviđa korištenje kamata od zamrznutih sredstava za pomoć ukrajinskim ratnim naporima.

Američki prijedlog predviđa korištenje kamata na oko 260 milijardi dolara zamrznute imovine ruske centralne banke, od čega se većina nalazi u Evropskoj uniji.

Američki predsjednik Joseph Biden i ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenski također će potpisati bilateralni sigurnosni sporazum tokom summita.

Britanski premijer Rishi Sunak objavit će da Velika Britanija daje dodatnih 242 miliona funti (286 miliona eura) nevojne pomoći Ukrajini.

Britanska vlada je kasno sinoć objavila da će sredstva biti namijenjena za "neposredne humanitarne i energetske potrebe" zemlje.

Sunak, koji će novu pomoć objaviti tokom summita G7 u Italiji, dio je podrške planu da se kamate od zaplijenjene ruske imovine iskoriste za ponoćnu Ukrajinu, prenosi SEEbiz.

Britanski premijer je ocijenio da je "trenutak kritičan" za "ilegalni rat" u Ukrajini.

Prije summita u Italiji, zemlje G7 postigle su dogovor da posude Ukrajini do 50 milijardi dolara koristeći zamrznutu rusku imovinu kao kolateral.

UK je Ukrajini izdvojio 12,5 milijardi funti od pokretanja ruske invazije 24. februara 2022., uključujući 7,6 milijardi funti vojne pomoći.