Svijet

Ukrajina i Rusija još nisu potpisale novi ugovor o transportu gasa prema Evropi

Autor: Biznis.ba
Ukrajina i Rusija još nisu potpisale novi ugovor o transportu gasa prema Evropi

Ukrajina neće prekinuti isporuke ruskog gasa Evropi, ali će čekati zvanične dokumente, u skladu s novim ugovorom, prije nego što pošalje energent dalje na Stari kontinent, rekao je direktor ukrajinskog državnog "Naftogasa" Juri Vitrenko.

"Ukrajina neće prekinuti dotok gasa. Ona nikada nije prekidala isporuke gasa i to mora biti jasno. Nemamo tradiciju pojavljivanja na televizijskim ekranima uz poruku: Sada prekidamo gas", rekao je Vitrenko za DW.

On je rekao da će, ukoliko ruski gas uđe u tranzitni sistem Ukrajine bez potpisivanja relevantnog sporazuma, Kijev upumpati energent u podzemna skladišta.

"Čekat ćemo zvanične dokumente. Tek poslije toga kompanija koja je operator tranzita će poslati gas vlasnicima uz svu neophodnu dokumentaciju koju oni žele da im bude poslata", izjavio je Vitrenko.

Istovremeno, direktor "Naftogasa" priznao je da su ukrajinska skladišta za gas ograničenog kapaciteta.

On je precizirao da je taj kapacitet od 25 do 30 milijardi metara kubnih, a da je sada u njima 21 milijarda metara kubnih gasa.

"Ali mi koristimo taj gas, pa će kapacitet preko zime biti veći", izjavio je Vitrenko.

On je jučer naglasio da ugovor o gasu između Rusije i Ukrajine mora biti potpisan najkasnije do 13. decembra. Ukoliko se to ne desi, potrebno je usvojiti neku "posrednu odluku ili neku drugu vrstu sporazuma", dodao je direktor "Naftogasa", ali nije precizirao na šta misli, prenio je TASS.

Razlog za potencijalni veliki problem leži u činjenici da Rusija i Ukrajina ne mogu postići dogovor o tranzitu i transportu plina preko ukrajinske teritorije. Važeći ugovor ističe krajem ove godine i ukoliko se ne potpiše novi ventili će se morati zatvoriti.

Preko Ukrajine se transportuju enormne količine prirodnog gasa prema evropskim zemljama. Jedan kraj preko Bugarske ide ka Mađarskoj, Srbiji i BiH, dok se drugim transportuje gas ka zapadnoj Evropi.

S obzirom da još uvijek nisu izgrađeni gasovodi kojim se planira zaobići ukrajinska ruta, a tu se misli na Turski tok i Sjeverni tok 2, jasno je da ne postoji zamjena za rutu transporta ogromnih količina gasa koja trenutno ide preko Ukrajine.

Problem leži u tome da Ukrajina želi ugovor na 10 godina, dok ruski Gasprom traži saradnju na godinu dana računajući da će uskoro osposobiti nove rute za transport gasa ka evropskim zemljama. Kako saznajemo, jedan od nesporazuma je i u činjenici da Moskva želi prodavati gas direktno Ukrajini, a ne putem posrednika kao što je sada slučaj.

Biznis.ba