Svjetski ekonomski forum

Ukrajina traži podršku JPMorgana za obnovu

Autor: Biznis.ba
Ukrajina traži podršku JPMorgana za obnovu
Foto: X

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je da se sastao s rukovodiocima JPMorgana, najvećeg američke banke, i drugim velikim međunarodnim investitorima na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

- Za nas je važno da privučemo privatni kapital u obnovu Ukrajine. Nadamo se da će JP Morgan pomoći privlačenju velikog broja globalnih investitora i korporacija u ukrajinsku ekonomiju, rekao je Zelenskiy u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ukrajinska ekonomija je prošle godine imala bolje rezultate nego što se očekivalo, a zvaničnici su procijenili rast bruto domaćeg proizvoda na oko 5% u 2023. nakon pada od 28,8% u 2022. Vlada očekuje rast BDP-a od 4,6% ove godine, piše Reuters.

Tokom sastanka, Zelenskiy je naglasio potrebu za razvojem i implementacijom financijskih instrumenata koji spajaju privatni i javni kapital, navodi se u saopćenju njegovog ureda.

Julija Sviridenko, prva potpredsjednica vlade i ministrica ekonomije, rekla je da je vlada nastavila s ekonomskim reformama potrebnim za poboljšanje investicione klime i olakšavanje poslovanja uprkos invaziji Rusije.

Vlada Kijeva je također radila na proširenju ratnog osiguranja za preduzeća i želela je da dodatno ojača svoju protivzračna odbrana
dodala je ona.