Svijet

Usporavanje inflacije u SAD ohladilo potražnju za zlatom

Autor: Biznis.ba
Usporavanje inflacije u SAD ohladilo potražnju za zlatom

Cijena zlata je skliznule na današnjem trgovanju u Aziji, pošto su investitori procjenjivali kakav bi uticaj moglo da ima hlađenje inflacije u SAD na buduće odluke Federalnih rezervi o monetarnoj politici.

Zlato je prvo skočilo u srijedu nakon što je objavljeno da je američki indeks potrošačkih cijena usporio u julu više nego što se očekivalo, što nagovještava da bi FED mogao da bude manje agresivan s podizanjem kamatne stope.

Cijena ovog plemenitog metala je juče prvo porasla za čak 0,8 odsto na 1.807,93 dolara, na najviši nivo od 5. jula, nakon čega je krenula u rikverc i zaključila trgovanje u padu za 0,1 procenat.

Zlato je nastavio danas silazni trend na berzi u Singapuru, gdje je na spot trrgovanju cijena pala za 0,3 procenta na 1.786,26 dolara za uncu rano popodne po lokalnom vremenu, izvještava Blumberg.

Cijene srebra i paladijum su takođe oslabile, dok je platina ojačala.

Pojedini trgovci su snizili procjene vezane za povećanje FED-ove ključne kamate i sada predviđaju podizanje stope za pola procentnog poena kao najvjerovatniji ishod sjednice američke centralne banke sljedećeg mjeseca, dok su ranije očekivali još jedno povećanje od tri četvrtine procentnog poena.

(Tanjug)