Svijet

Valutna tržišta: Dolar ojačao, euro oslabio

Autor: Biznis.ba
Valutna tržišta: Dolar ojačao, euro oslabio

Na valutnim  je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošle sedmice porasla jer je inflacija u SAD-u i dalje visoka, pa se očekuje da će američki Fed povišene kamate dulje nego što se prvotno procjenjivalo. Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0.5 posto, na 106.65 bodova. Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 0.7 posto, pa je cijena eura skliznula na 1.0510 dolara.

Tečaj dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 0.15 posto, na 149.55 jena. Na početku sedmice dolar je bio pod pritiskom jer je nekoliko dužnosnika američke centralne  banke poručilo da možda ključne kamate neće trebati dodatno povećavati. No u drugoj polovici sedmice dolar se oporavio jer se pokazalo da je inflacija u SAD-u i dalje visoka. U septembru su, naime, potrošačke cijene porasle 0.4 posto na mjesečnoj i 3.7 posto na godišnjoj razini, što je nešto više od očekivanja analitičara.

Temeljna stopa inflacije, bez cijena hrane i energije, porasla je, pak, 0.3 posto na mjesečnoj i 4.1 posto na godišnjoj razini, koliko se i očekivalo. To je i dalje znatno iznad ciljane razine američke središnje banke od 2 posto, pa se ponovno počelo špekulirati o dodatnom povećanju kamatnih stopa Feda.

Tim više što su novi podaci pokazali i da su proizvođačke cijene u rujnu porasle iznad očekivanja. Čak i ako Fed ne poveća kamate još jednom, one će zbog sporog popuštanja inflacije ostati na povišenim razinama još duže razdoblje, kažu analitičari.

Zbog toga su krajem sedmice ponovno porasli prinosi na državne obveznice, što je podržalo jačanje dolara. O špekulacijama u vezi kamata, kao i novim privrednim pokazateljima, i ubuduće će ovisiti kako će se vrijednost dolara kretati prema ostalim najvažnijim svjetskim valutama.

(Biznis.ba)