Svijet

Vanjskotrgovinski deficit Turske u septembru smanjen za 77,1 posto

Autor: Biznis.ba
Vanjskotrgovinski deficit Turske u septembru smanjen za 77,1 posto
Vanjskotrgovinski deficit Republike Turske u septembru je smanjen za 77,1 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Zavod za statistiku Turske (TUIK) saopćio je kako je ta zemlja u septembru ostvarila izvoz u vrijednosti od 14,45 milijardi dolara, što je za 22,4 posto više u odnosu na izvoz ostvaren u septembru prošle godine.

U izvještaju se navodi da je u istom periodu turski uvoz iznosio 16,3 milijarde dolara, što je za 18,3 posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Septembarski vanjskotrgovinski deficit Turske iznosio je 1,87 milijardi dolara, što je za 77,1 posto manje u odnosu na prošlogodišnji septembarski deficit koji je iznosio 8,17 milijardi dolara.

Turska je u septembru najviše robe izvezla na njemačko tržište i to u vrijednosti od 1,42 milijarde dolara. Na listi najvećih septembarskih uvoznika turske robe slijede Velika Britanija, Italija i Irak.

S druge strane, Turske je najviše robe uvezla iz Rusije i to u vrijednosti od 1,7 milijardi dolara. Slijede Kina, Njemačka i SAD.

Turska je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila ukupni izvoz u vrijednosti od 123,04 milijarde dolara, što je za sedam posto više u odnosu na isti period prošle gdine. Ukupni devetomjesečni uvoz iznosio je 174,16 milijardi dolara, što je za 3,1 posto više u odnosu na prošlogodišnji.

Ukupno vanjskotrgovinski deficit Turske u prvih devet mjeseci ove godine smanjen je za 5,2 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Najveći vanjskotrgovinski partner Turske bila je Evropska unija. Turska je u EU za devet mjeseci izvezla robe u vrijednosti od 61,9 milijardi dolara, a uvezla je robe u vrijednosti od 63,4 milijarde.

Biznis.ba / AA