Svijet

Velike duhanske firme na udaru kritika jer WHO cilja na vaping

Autor: Biznis.ba
Velike duhanske firme na udaru kritika jer WHO cilja na vaping
elektro cigarete

Velike duhanske kompanije koje prelaze na nove nikotinske proizvode, uključujući Philip Morris International i British American Tobacco , mogu najviše izgubiti ako se alternative duhanu suočavaju s istim pravilima kao cigarete, kažu investitori i analitičari .

Svjetska zdravstvena organizacija u četvrtak je pozvala vlade da primjene kontrolu u duhanskom stilu na vape, rekavši da se novi korisnici navuku na nikotin.

To bi moglo predstavljati probleme za duhanske kompanije koje razvijaju alternativne nikotinske proizvode, jer stroža ograničenja i rastuća svijest o zdravstvenim rizicima potiskuju njihove poslove s cigaretama.

PMI najveća svjetska duhanska kompanija po tržišnoj vrijednosti, dovela je do prelaska na alternative pušenja, pomažući da njen omjer cijene i zarade, ključni tržišni mjerač vrednovanja kompanija, značajno poraste u poređenju sa konkurentima.

To također znači da najviše može izgubiti ako se strogi propisi šire na nikotinske proizvode, rekao je Pieter Fourie, menadžer Sanlamovog Globalnog fonda visokog kvaliteta, koji drži zalihe duhana.

- Možda ta prednost ne ostaje, rekao je on o većoj vrijednosti PMI-ja.

Investicioni slučaj za kompanije kao što je Imperial Brands (IMB.L) bio bi manje pogođen takvim promjenama, dodao je.

Imperial je resetirao svoju strategiju 2021. kako bi se fokusirao na svoj osnovni duhanski posao, smanjujući svoje aspiracije za novim nikotinskim proizvodima nakon što je propustio nekoliko prodajnih ciljeva i gubio tržišni udio u svojoj osnovnoj diviziji cigareta.

British American Tobacco (BATS.L) ulaže velika sredstva u alternativne proizvode, fokusirane na vaping i oralni nikotin, i želi da 50% svojih prihoda dolazi od njih do 2035. Cilj PMI-a je dvije trećine neto prihoda od "bez dima" "proizvodi do 2030.

PMI je uložio veliku većinu od nekih 10,5 milijardi dolara koje je uložio u proizvode bez dima u zagrijane duhanske proizvode, gdje uređaji zagrijavaju duhan bez sagorijevanja, u pokušaju da izbjegnu štetne hemikalije koje nastaju sagorevanjem.

Preporuke SZO za vape dolaze uoči dvogodišnje konferencije za 183 vlade potpisnica globalnog sporazuma o kontroli duhana, zakazanog za iduću godinu, na kojoj će zemlje razgovarati o novim nikotinskim proizvodima, uključujući vape i grijani duhan.

Agencija UN-a nema ovlasti nad nacionalnim propisima o nikotinu i samo daje smjernice. Iako je sporazum obavezujući, malo je vjerovatno da će vlade njegove strane u skorije vrijeme usvojiti nova pravila o alternativama kao dio sporazuma.

To je zato što je sporazum razvijen konsenzusom, a vlade imaju vrlo različite stavove o tome kako pristupiti novim nikotinskim proizvodima.

Neke nacije poput Ujedinjenog Kraljevstva stavile su vape u srce napora javnog zdravlja da smanje smrtnost i bolesti uzrokovane pušenjem. Drugdje, na velikim tržištima poput Indije, vape i grijani duhanski proizvodi su potpuno zabranjeni.

Zemlje koje dobrovoljno usvajaju smjernice Svjetske zdravstvene organizacije imaju tendenciju da to rade različitim brzinama, rekao je Brett Cooper, izvršni partner u kompaniji za istraživanje kapitala Consumer Edge. To čini brze, globalne promjene u regulaciji novih nikotinskih proizvoda malo vjerojatnim.

Ipak, svaki pomak ka strožijim propisima stavlja duhanske kompanije u nepovoljniji položaj u odnosu na današnje, rekao je Cooper, dok im oprez WHO-a otežava lobiranje za povoljnije propise na globalnom nivou.

I Cooper i Fourie su istakli da potražnja potrošača za nikotinom vjerovatno neće uskoro nestati.

- Osim ako nikotin zapravo ne učinite zabranjenom supstancom, tada ove kompanije imaju buduću tržišnu priliku, složio se Steve Clayton, šef dioničkih fondova u Hargeaves Lansdownu, koji drži dionice duhanske kompanije.

Kontrola novih nikotinskih proizvoda također se pokazala teškim u mnogim zemljama.

U Sjedinjenim Državama, proizvođači iz Kine su posljednjih godina preplavili tržište ilegalnim aromatiziranim vapeia, iskoristivši lošu provedbu nakon što su regulatori pokušali suzbiti e-cigarete.

Australija, gdje je veaprima potreban recept za nabavku e-cigareta koje sadrže nikotin, također se borila s poplavom ilegalnih proizvoda.

To je ostavilo duhanske kompanije da se takmiče s navalom manjih igrača koji često krše pravila.

Clayton i Chris Beckett, šef istraživanja u Quilter Cheviotu, još jednom investitoru u duhan, rekli su da bi više propisa - uz odgovarajuću primjenu - zapravo moglo dati prednost velikim duhanskim kompanijama.

To bi podiglo barijere za ulazak i smanjilo konkurenciju, pomažući duhanskim kompanijama da ponove prednosti koje imaju s cigaretama, rekao je Beckett, uključujući mogućnost naplate visokih cijena.

- Prevedite sličnu vrstu okruženja sa zapaljivih cigareta na vaping i duhan, i na kraju ćete imati veliki tržišni udio i vrlo profitabilan posao, rekao je Beckett.