Svijet

Venecuela potiče BP i Chevron da ožive gasni projekat u blizini Trinidada

Autor: Biznis.ba
Venecuela potiče BP i Chevron da ožive gasni projekat u blizini Trinidada
Nicolas Maduro

Venecuela je počela kontaktirati energetske kompanije uključene u dugotrajni gasni projekt na moru kako bi ih potaknula da započnu nova istraživanja i operacije u blizini svoje pomorske granice s Gvajanom, reklo je pet osoba bliskih pregovorima, piše Reuters.

Zahtjev da se djeluje na blokove koji nisu dirani više od jedne decenije dolazi usred eskalacije teritorijalnog spora s Gvajanom koji je potresao zemlju i doveo do hitnog sastanka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro želi da državna naftna kompanija PDVSA i naftne kompanije BP (BP.L), Chevron (CVX.N) i Shell (SHEL.L) oživljavaju projekt na moru sa oko 8 biliona kubnih stopa plina.

Nazvana Plataforma Deltana, otkrića nikada nisu razvijena usred nedovoljnog kapitala, nedovršenog napora dijeljenja s Trinidadom i Tobagom u čije se vode polje prostire i nedostatka jasnih pravila za ulaganja.

Obje zemlje su 2019. godine ovlastile Shell da razvije dio najvećeg rezervoara u Trinidadu, nazvanog Manatee, pri čemu se konačna odluka o ulaganju očekuje sljedeće godine, a proizvodnja plina počinje 2028.

Nedavno je Maduro odustao od te odluke, rekavši vladi Trinidada u javnim komentarima u septembru da se polja trebaju zajednički razvijati. Njegova vlada i PDVSA počeli su prisluškivati kompanije kako bi odmjerili njihov interes.

Chevron je bila jedina kompanija koja je završila istraživanje u Plataforma Deltana, certificirajući 7,3 triliona kubnih stopa (TCF) povratnog plina i proglasivši dva od pet blokova u Venecueli komercijalnim 2010. Nikada nije poduzela korake za početak proizvodnje.

Ruski Rosneft (ROSN.MM) je proteklih godina istražio još jedan blok, ali nije završio radove u toj oblasti, dok su TotalEnergies (TTEF.PA) i Equinor (EQNR.OL) vratili jedan blok u Venecuelu nakon nekomercijalnog otkrića. Jedan od pet blokova nikada nije dodijeljen.

-Govore o radu na blokovima 2 i 4, koji su najnapredniji, rekao je jedan od izvora.

Na strani Trinidada, ta dva bloka se protežu do Shellovog projekta Manatee i do BP-ovog Manakin bloka plitkih voda, od kojih oba prelaze na razvoj i dizajn proizvodnje.

BP i vlada Trinidada očekuju da će započeti pregovore s Venecuelom o zajedničkoj proizvodnji plina u Manakinu nakon završetka pregovora za Manatee, koji su već započeli, kaže druga osoba upoznata s tim.

Chevron je, kako su rekli dvojica ljudi, u pregovorima s Venecuelom o svojoj licenci.

Venecuela je takođe uspostavila prvi kontakt sa australskom Melbana Energy (MAY.AX), koja posluje na Kubi. Razgovori bi mogli dovesti do seizmičkog ugovora za manje istražene blokove, rekao je jedan od ljudi.

Ministarstvo nafte Venecuele, ministarstvo energetike Trinidada, PDVSA i Melbana nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

BP je rekao Reutersu da vidi polje Manakin kao važan dio svog budućeg plana razvoja područja, iako nije bio u mogućnosti da napreduje tamo.

“Od privremenog ukidanja sankcija od strane američke vlade, BP je u ranim pregovorima s vladom Trinidada i Tobaga procjenjujući priliku za ponovno pokretanje razvojnog planiranja”, rekao je glasnogovornik.

Chevron nije odmah dao komentar. Shell je odbio da komentariše.

Trostruki interesi

Plataforma Deltana je najbliži energetski projekat koji Venecuela vodi u sporu sa Gvajanom. Obje zemlje su povukle pomorske granične linije koje prelaze priobalna područja nafte i gasa na teritoriji druge zemlje.

Sjeverni dio bloka Stabroek, ogromno područje koje razvijaju Exxon Mobil (XOM.N), CNOOC (0883.HK) i Hess (HES.N) po licenci Gvajane, proteže se u vode Venecuele, prema Madurovoj vladi. Jedan od blokova Plataforma Deltana proteže se u vode Gvajane na koje se polaže pravo.

Venecuelansko ministarstvo nafte i PDVSA radili su od 2016. na outsourcingu za prikupljanje 2D seizmičkih podataka i mapiranje područja, uključujući teritoriju Esequibo i Isla de Aves na Karibima, koji su u sporu s Gvajanom i Dominikom, rekao je Antero Alvarado, upravljački partner konsultantske kuće. Gas Energy Latinska Amerika.

“Venecuela nije završila seizmičke radove jako dugo. Hitnost da se to uradi sada dolazi usred spora s Gvajanom i njenog ponovnog interesa za izvoz plina na tržišta poput Trinidada”, rekao je on.

O teritorijalnom sporu sa Gvajanom raspravlja se na Međunarodnom sudu pravde (ICJ), koji je ovog mjeseca naložio Venecueli da se suzdrži od preduzimanja bilo kakvih radnji koje bi promijenile situaciju sa susjedom. Do toga je došlo nakon što je Madurova vlada održala glasanje o referendumu na kojem je pitala Venecuelance da li prihvataju nadležnost ICJ-a po tom pitanju. Nisu.

Maduro je ove sedmice rekao da će odobriti istraživanje nafte i rudarstva u spornim područjima s Gvajanom, ali nije elaborirao lokacije ili projekte. Od PDVSA i državnog industrijskog konglomerata CVG zatraženo je da stvore posebne divizije za tu svrhu.

Predsjednik Gvajane Irfaan Ali ove sedmice rekao je da su Madurovi postupci bili u očiglednim nepoštovanjem naloga ICJ-a i neposredna prijetnja teritorijalnom integritetu Gvajane.