Svijet

Venecuelanski zakonodavci podržavaju produženje za PDVSA

Autor: Biznis.ba
Venecuelanski zakonodavci podržavaju produženje za PDVSA
Foto: X

Nacionalna skupština Venecuele odobrila je u četvrtak 15-godišnje produženje za dva zajednička ulaganja između državne naftne kompanije PDVSA i američke kompanije Chevron (CVX.N).

Skupštinom dominiraju poslanici vladajuće socijalističke partije predsjednika Nicolasa Madura.

Produženje će trajati od 2026. do 2041. godine, navodi se u prezentaciji zamjenika ministra nafte Ericka Pereza poslanicima u srijedu.

Od prošle godine PDVSA i Chevron su proširili svoje poslovanje pod posebnom licencom SAD-a koja dozvoljava Venecueli da nastavi izvoz sirove nafte na svoje najveće tržište, Sjedinjene Države. No, potrebno je više ulaganja da bi se dostigao nivo proizvodnje prije nego što su sankcije za naftu prvi put uvedene 2019.

Najveći od dva povezivanja, Petroboscan, koji trenutno proizvodi oko 65.000 barela dnevno (bpd) teške sirove nafte, zahtijevat će 1,28 milijardi dolara ulaganja i 3,35 milijardi dolara za operativne troškove tokom 15-godišnjeg perioda, kaže Perez.

Za drugi projekat, Petroindependiente, biće potrebno 10,7 miliona dolara investicija i oko 205 miliona dolara za troškove.

Još 17 zajedničkih preduzeća zatražilo je produženje, prema riječima poslanika Angela Rodrigueza, ali on nije dao vremenski okvir.