Svijet

Venezuela ima najveće dokazane rezerve nafte

Autor: Biznis.ba
Venezuela ima najveće dokazane rezerve nafte

Od svih država na svijetu Venezuela ima najveće dokazane rezerve nafte, oko 300 milijardi barela prema podacima američkoj Administraciji za energetske informacije (EIA).

Usprkos tome, proizvodnja nafte u toj državi je u slobodnom padu te je krajem kolovoza iznosila samo 1,24 milijuna barela po danu. Prema prognozi EIA-e, ta bi brojka mogla pasti na manje od milijun barela dnevno u narednim mjesecima, što znači da bi Venezuela mogla ispasti iz kluba 20 najvećih proizvođača nafte na svijetu.

Razlozi za tu situaciju su višestruki. Prvo, vlast u Venezueli trenutno je u rukama izrazito nesposobne i korumpirane administracije na čelu s predsjednikom Nicholasom Madurom. Državnu naftnu tvrtku PDVSA napunili su podobnim ljudima koji nemaju pojma o naftnom biznisu, a istovremeno su kompaniju napustili iskusni i obrazovani operativci koji su posao vrlo brzo našli u drugim državama.

Drugo, još za Chaveza je država naftnu industriju doživljavala kao privatno vlasništvo iz kojeg se kupuje socijalni mir, ali i namiruje luksuzni život odabrane elite. I dok je za Chaveza taj koncept koliko toliko funkcionirao, drastični pad cijena nafte prije nekoliko godina stvorio je veliku rupu u proračunu. Umjesto da se stegne remen i novac reinvestira u naftni biznis, već zastarjela postrojenja su dodatno zapuštena pa je proizvodnja s 2,8 milijuna barela dnevno u 2014. pala na 1,2 milijuna u kolovozu ove godine. A taj trend neće se uskoro preokrenuti.

S druge strane, naftna industrija cvjeta u državi koju Maduro gotovo isključivo optužuje za svoje nedaće. Kako smo pisali prošli tjedan, SAD je prvi put nakon 1973. zasjeo na prvo mjesto najvećih proizvođača nafte na svijetu, s oko 11 milijuna barela dnevno.

Više od polovice proizvodnje otpada na Teksas (oko 6 milijuna barela po danu), ali jako dobre rezultate ima i Sjeverna Dakota. Ova slabo naseljenja savezna država, s oko 755.000 stanovnika, u srpnju je dnevno proizvodila 1,27 milijuna barela nafte u prosjeku, prema podacima koje je prenio Bloomberg. Dakle, više nego cijela Venezuela.

Biznis.ba