Svijet

Više cijene poticaj proizvođačima riže u Aziji

Autor: Biznis.ba
Više cijene poticaj proizvođačima riže u Aziji

Proizvodnja riže u Aziji trebala bi u ovoj godini porasti zahvaljujući višim cijenama koje poljoprivrednike potiču da prošire zasijane površine i da koriste više gnojiva, smanjujući zabrinutost za opskrbu, istaknuli su Ujedinjeni narodi. Proizvodnja nedavno požnjevenog izvansezonskog uroda riže u Indiji i Tajlandu, dva najveća svjetska izvoznika, premašila je prošlogodišnju razinu, a poljoprivrednici se pripremaju za glavnu sjetvu.

Veliki proizvođači na sjevernoj hemisferi, uključujući Indiju, Pakistan i Tajland, počinju sa sjetvom u maju i julu, rekla je Shirley Mustafa iz UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO). Zasijana površina bit će ove godine veća nego u 2022. "zahvaljujući rastu cijena riže, a povećanje proizvodnje mogla bi podržati cjenovno dostupnija gnojiva", dodala je Mustafa.

Cijene su porasle zbog ograničenja indijskog izvoza u 2022. i smanjene svjetske proizvodnje nakon toplinskog vala u Kini i poplava u Pakistanu, ali u proteklim sedmicama krenule su silaznom putanjom. Podigli su cijene riže, produbljujući zabrinutost zbog poskupljenja hrane, kako piše Index.hr.

U proteklim sedmicama promijenile su smjer, pa je 5-postotna lomljena indijska i tajlandska riža danas znatno jeftinija nego na početku godine kada joj je cijena dosegnula najvišu razinu u dvije godine.

Proizvodnja zimske riže u Indiji skočila je na 22,8 miliona tona, s 18,5 miliona tona prije godinu dana, zahvaljujući iznadprosječnoj količini padavina u septembru i oktobru koja je poljoprivrednicima omogućila veću proizvodnju, pa je nadoknađen pad u ljetnoj sjetvi.

Na Tajlandu se očekuje da će proizvodnja ovogodišnjeg izvansezonskog uroda porasti na 5,1 milijun tona i biti veća za 24 posto nego prije godinu dana, prema FAO-u.

"Prošle su godine padavine bile vrlo dobre i rezervoari su imali dovoljno vode za navodnjavanje", rekao je jedan trgovac iz Bangkoka u međunarodnoj trgovačkoj kompaniji koji nije želio biti imenovan jer nije imao ovlasti za razgovore s medijima.

Procjenjuje se da će u sezoni 2023/2024. u svijetu biti zasijana površina od 165,70 miliona hektara, u usporedbi sa 163,74 miliona hektara u prethodnoj sezoni, pokazuju podaci Međunarodnog vijeća za žitarice (IGC).

Proizvodnja bi trebala porasti za 2,4 posto, na 521,49 miliona tona. "Cijene su više i očekujemo da će to potaknuti sjetvu u 2023/2024., osobito u velikim izvoznicima", rekao je Peter Clubb iz IGC-a.

Proizvođači riže, ohrabreni višim cijenama žitarica i nižim troškovima gnojiva, očekuju da će za povećanje prinosa koristiti više gnojiva, čije su cijene u razdoblju od siječnja do ožujka pale zahvaljujući obnovljenim isporukama iz Bjelorusije, trećeg najvećeg izvoznika kalijevog klorida.

Dodano su olakšanje donijeli i niži troškovi ključnog inputa, uključujući dušik. Ali vrijeme je i dalje ključno za azijsku proizvodnju riže, a neki prognostičari procjenjuju da će El Nino velikim dijelovima Azije donijeti suhe vremenske uvjete.

"Što se tiče vremenskih uvjeta, da, još je rano (za prognoze) i pomalo brine utjecaj El Nina na padaline u Aziji", rekao je Clubb. "Naravno, uvjete će na koncu odrediti duljina i intenzitet tih vremenskih sustava", dodao je.

(Biznis.ba)